close
Ώρα
27.09.23

Ποιος είναι online

Έχουμε 1 επισκέπτη online

Σύνδεση

Επιθυμείτε να σας στέλνονται ενημερωτικά e-mail;


Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την δημιουργία κοινωνικών δομών στην περιοχή μας.
27.04.18

 Συνεχίζουμε με πολύ πείσμα να διεκδικούμε την δημιουργία κοινωνικών δομών στη Συνοικία μας. Στείλαμ στις 25/04/2018 το παρακάτω έγγραφο στο Δήμαρχο και σε όλους όσους εμπλέκονται στο θέμα μας. Διαβάστε το

 

 

 

 

 

 

 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε.   

Από την πρώτη ημέρα που αναλάβατε την διακυβέρνηση του Δήμου Ηρακλείου, από τα πρώτα έργα που σας ζητήσαμε να γίνουν στη Συνοικία μας, λόγω της εξαιρετικής σπουδαιότητάς των, ήταν μεταξύ άλλων και η δημιουργία συγκεκριμένων κοινωνικών δομών που θα βοηθήσουν στο να προσφέρονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε συνανθρώπους μας που τις χρειάζονται όπως:

    1)Η ίδρυση και λειτουργία μόνιμης Κοινωνικής Υπηρεσίας, για την παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών σε αρκετές οικογένειες που διαμένουν στην Συνοικία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του ανατολικού διαμερίσματος της Πόλης μας και χρήζουν βοήθειας.

Στην κοινωνική αυτή υπηρεσία, θα δημιουργηθούν ομάδες ειδικών επιστημόνων (ψυχολόγων, παιδοψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, λογοθεραπευτών εργοθεραπευτών κ.λ.π.) οι οποίοι σε σταθερή βάση θα παρακολουθούν, θα συμβουλεύουν και θα στηρίζουν τις οικογένειες που παρουσιάζουν σχετικά προβλήματα και παραβατικές συμπεριφορές.

Θεωρούμε απαραίτητη τη δημιουργία της προαναφερόμενης ομάδας ειδικών, η παρέμβαση της οποίας θα βοηθήσει την ανάπτυξη ψυχικά υγιών ατόμων και τη μείωση της παραβατικότητας αλλά και της εγκληματικότητας, κυρίως λόγω της ανεργίας που ξεπερνά το 40% κατά πρόχειρους υπολογισμούς. Επίσης η Υπηρεσία αυτή θα συνεργάζεται σε μόνιμη και σταθερή βάση και με όλα τα εκπαιδευτήρια της περιοχής όλων των βαθμίδων κι όχι μόνο.

      2)Την ίδρυση και λειτουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας Γειτονιάς (Το.Μ.Υ.) του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στελεχωμένο με διεπιστημονικές ομάδες (όπως ιατροί, διαφορετικών ειδικοτήτων, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, διοικητικό προσωπικό κ.α.) και η οποία θα αποτελεί την πρώτη βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

     3)Την ίδρυση και λειτουργία ενός Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η).

Οι σύγχρονες αυτές ανοικτές δομές ημερήσιας φιλοξενίας ηλικιωμένων, αφορά άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα και το περιβάλλον που τα φροντίζει ή εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στη φροντίδα που έχει αναλάβει.

Από τους βασικούς σκοπούς των Κ.Η.Φ.Η. είναι να παραμένουν τα ηλικιωμένα και ανήμπορα αυτά άτομα σε οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, έτσι ώστε να υπάρχει διατήρηση της συνοχής της οικογένειας, η εναρμόνιση της οικογενειακής και εργασιακής ζωής των μελών της οικογένειας με το ηλικιωμένο άτομο, η αποφυγή της ιδρυματικής περίθαλψης και κοινωνικού αποκλεισμού και τέλος η υποστήριξη ώστε να διατηρήσουν την αυτονομία τους, την κοινωνική συμμετοχή και το κοινωνικό τους περιβάλλον.

     4)Την άμεση και επιτακτική ανάγκη λειτουργίας ενός   Κ.Α.Π.Η. της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης, ή έστω ενός παραρτήματος του Κ.Α.Π.Η. Πόρου ή Κατσαμπά, αφού οι κάτοικοι της Τρίτης Ηλικίας έχουν κατ’ ανάγκη αποκλειστεί από τα άλλα Κ.Α.Π.Η., λόγω της μεγάλης απόστασης, αλλά και της απότομης ανισόπεδης διαμόρφωσης του εδάφους της περιοχής.

     Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε.

     Σας είχαμε ενημερώσει με το από 21/09/2017 έγγραφό μας, ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες του ιδιόκτητου κτιρίου 2.000 μ2 που θα στεγάσει τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Μαλεβυζίου, προϋπολογισμού 3.564.000 €, αντίστοιχες με εκείνες που κι εμείς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε.

Το έργο αυτό κε Δήμαρχε ολοκληρώθηκε και την περασμένη εβδομάδα εγκαινιάστηκε πανηγυρικά και περιλαμβάνει ένα Κ.Η.Φ.Η., αίθουσες αναψυχής, χώρους εργοθεραπείας, αίθουσες ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας, χώρους ανάπτυξης κοινωνικών λειτουργών, άνετους χώρους ανάπαυσης, χώρους παρασκευής γευμάτων, τραπεζαρίες, ειδικούς χώρους εξυπηρέτησης των ωφελούμενων, γραφεία, μεγάλο περιβάλλοντα χώρο και χώρο στάθμευσης, καθώς και πλήθος βοηθητικών χώρων, γραφείων και αποθηκών.

    Ο Δήμος Μαλεβυζίου όπως γνωρίζετε αξιοποίησε με τον πλέον ιδανικό τρόπο, αυτή την ανεκμετάλλευτη έκταση που του είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο Ηρακλείου (!!!!). Κατάφεραν να ετοιμάσουν τις σχετικές μελέτες, και να εντάξουν τις κοινωνικές αυτές δομές σε ευρωπαϊκά προγράμματα.  Μέσω προγραμμάτων κατασκευάστηκε ολόκληρο το κτιριακό αυτό συγκρότημα, εξοπλίσθηκε με σύγχρονο εξοπλισμό, έγιναν προσλήψεις του κατάλληλου προσωπικού, και προχθές εγκαινιάστηκε πανηγυρικά.

    Όλα τα παραπάνω σας τα αναφέρουμε, για να σας υπενθυμίσουμε για μια ακόμη φορά το αίτημά μας αλλά και την υπόσχεσή σας, για την δημιουργία αντίστοιχων δομών, όπως περιγράφουμε παραπάνω, σε οικόπεδο 2.600μ2 ιδιοκτησίας ΟΑΕΔ (πρώην ΟΕΚ), ανεκμετάλλευτο και εγκαταλελειμμένο που υπάρχει στη περιοχή μας και επί της οδού Φιλολάου.

    Όπως κατεπανάληψη σας έχουμε δηλώσει, ήδη έχει ξεκινήσει η σταδιακή καταπάτησή του από επιτήδειους του είδους και πολύ σύντομα το οικόπεδο αυτό θα αποτελεί παρελθόν, όχι προς όφελος  βεβαίως του κοινωνικού συνόλου και των δημοτών αλλά προς όφελος των επιτήδειων του είδους, όπως έγινε τελευταία φορά προ 6μήνου, όπου με κίνδυνο ακόμη και της ζωής μας, αποτρέψαμε καταπατητές να δημιουργήσουν στάνη προβάτων!!!!.

     Βεβαίως από την πλευρά μας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια αποτροπής των κινήσεων αυτών αλλά μέχρι πότε θα αντέξουμε. 

    Κύριε Δήμαρχε. Το Δημοτικό Συμβούλιο όπως γνωρίζετε, αποφάσισε με την 321/11-05-2015 απόφασή του, να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή στη διεκδίκηση του οικοπεδικού αυτού χώρου από το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να δημιουργηθούν κι εδώ οι κοινωνικές δομές που σας περιγράφουμε παραπάνω και μάλιστα χωρίς οικονομική επιβάρυνση από την πλευρά του Δήμου. Αντίθετα θα βρουν εργασία τόσοι άνεργοι συμπολίτες μας, τόσο στον κατασκευαστικό τομέα, όσο και στον λειτουργικό τομέα με την πρόσληψη επιστημονικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού.  Σας έχουμε δε επανειλημμένα ενημερώσει ότι υπάρχουν ήδη παρόμοια προηγούμενα σε άλλους δήμους, ακόμη και στη Συνοικία μας, με παραχώρηση οικοπεδικών και κτιριακών χώρων με τη μορφή χρησιδανείων για 99 χρόνια.

    Ήδη έχετε επισκεφθεί τον οικοπεδικό αυτό χώρο, όπως και η αρμόδια Αντιδήμαρχος κα Μαρία Καναβάκη και έχετε εκφράσει τις θετικές προθέσεις σας για το έργο αυτό. Όμως το γεγονός ότι δίνεται μια τόση μεγάλη ευκαιρία αλλά και δυνατότητα να αποκτήσει η περιοχή και γενικότερα η Πόλη μας ένα έργο τόσο σπουδαίο και αναγκαίο και μάλιστα χωρίς ο Δήμος να δαπανήσει ούτε ένα €, τόσο στο κατασκευαστικό/κτιριακό όσο και στο λειτουργικό, είναι απορίας άξιο γιατί δεν υπάρχει η σχετική ενεργοποίηση-κινητοποίηση του Δήμου μας, όταν πολύ μικρότεροι δήμοι από τον δικό μας, δημιουργούν και υλοποιούν παρόμοιες δομές.

     Ηδη έχουν περάσει 3 χρόνια!!! από την λήψη της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου και δυστυχώς δεν έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες από την πλευρά του Δήμου, για τη διεκδίκηση του επίμαχου οικοπέδου.

    Επειδή κε Δήμαρχε γνωρίζουμε την θέληση  και τις προθέσεις σας, όπως και την αγάπη σας για την περιοχή μας, παρακαλούμε για πολλοστή φορά, σε μια από τις επισκέψεις σας στην Αθήνα, να συναντήσετε και την αρμόδια Υπουργό Εργασίας κα Αχτσιόγλου, ώστε να παραχωρηθεί το οικόπεδο αυτό στο Δήμο μας και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες Κοινωνικές Δομές που τόσο ανάγκη τις έχουν οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και της πόλης μας ευρύτερα, όπως αναλυτικά σας έχουμε περιγράψει σε προηγούμενα έγγραφά μας αλλά και στο Master Plan (2015-2019) που σας έχουμε καταθέσει προ τριετίας περίπου.

Είναι ένα έργο που στερείται η πόλη μας και κυρίως η περιοχή μας.

Με σεβασμό και εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

                                            Ο Πρόεδρος                                  Η  Γραμματέας

                                  Μηνάς  Γρ.  Μαυροειδής                    Ασημίνα Δοκιανάκη

     
     
Τελευταία ανανέωση ( 27.04.18 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >