close
Ώρα
12.08.20

Ποιος είναι online

Σύνδεση

Επιθυμείτε να σας στέλνονται ενημερωτικά e-mail;


Ζητάμε κτίριο 120μ2 για ενοικίαση για την λειτουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας στη Συνοικία μας.
15.03.18

Ο Πολιτιστικός Σύλλογός μας της  Αγίας Αικατερίνης, στα πλαίσια των στόχων που έχει θέσει,   μεταξύ των άλλων δράσεών του, παρεμβαίνει και σε θέματα προληπτικής υγείας των κατοίκων της Συνοικίας μας.

Εγινε συνάντηση στις 2/3/2018 στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου μας με τον Υποδιοικητή της 7ης ΥΠΕ κον Στ. Δημητρακόπουλο ο οποίος στο αίτημά μας για την ίδρυση και λειτουργία μιας ΤΟ.Μ.Υ. στη Συνοικία μας, υποσχέθηκε ότι θα ικανοποιήσει το αίτημά μας.

Βασική προϋπόθεση όμως για να πραγματοποιηθεί ο μεγάλος σε σημασία αυτός στόχος μας, είναι η εξεύρεση ενός κατάλληλου κτιρίου, το οποίο πρέπει:

α)Να είναι τουλάχιστο 120μ2,

β)να είναι ισόγειο ή σε όροφο αλλά να διαθέτει ανελκυστήρα για ΑΜΕΑ και γ)να έχει οικοδομική άδεια, τίτλους καθαρούς και συμβόλαια.

Καλούμε όποιον διαθέτει ακίνητο με τις παραπάνω προδιαγραφές, ή γνωρίζει να υπάρχει στη συνοικία μας παρόμοιο ακίνητο για ενοικίαση, παρακαλούμε να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κον Μηνά Μαυροειδή στο τηλέφωνο 6974579794 ή στο email minasmavr@windowslive.com    

 

Τι είναι όμως οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.)

Είναι οι Ομάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).
Στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας.
Βασική τους αποστολή θα είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον πληθυσμό ευθύνης τους.

Τι κάνουν οι ΤΟΜΥ;

- Διασφαλίζουν την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες και τη συνέχεια της φροντίδας σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού.
- Παρέχουν ασφαλή, αποτελεσματική, ολιστική και ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας.
- Βασική τους μέριμνα είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας στον υγιή πληθυσμό, η ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με έμφαση στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και η παροχή υπηρεσιών που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως οι εμβολιασμοί, η κατ’ οίκον φροντίδα και άλλες.

Γιατί Ομάδες Υγείας και όχι μεμονωμένοι γιατροί;

Προκειμένου να υπάρξει ολιστική φροντίδα του πληθυσμού απαιτούνται γνώσεις που αφορούν την δημόσια υγεία, το βιοψυχοκοινωνικό πλαίσιο, τον οικογενειακό προγραμματισμό κ.ά. Η αποτελεσματική πρωτοβάθμια δε βασίζεται αποκλειστικά στην ιατρική επιστήμη και γι’ αυτό πρέπει να παρέχεται από καλά συντονισμένες ομάδες επαγγελματιών υγείας. Αυτές είναι που θα πρέπει να επιτύχουν μια στενή σχέση με την κοινότητα.

Ποιος είναι ο αριθμός και οι ειδικότητες του προσωπικού που θα τις στελεχώσει;

Οι ΤοΜΥ θα στελεχωθούν από διεπιστημονική ομάδα έως 12 μελών που θα αποτελείται από:

  • Τέσσερις (4) Γενικούς Γιατρούς ή Παθολόγους
  • Ένα (1) Παιδίατρο
  • Δύο (2) Νοσηλευτές/-τριες
  • Δύο (2) Επισκέπτες/-τριες Υγείας
  • Ένα (1) Κοινωνικό/-ή Λειτουργό
  • Δύο (2) Διοικητικούς/-ές Υπαλλήλους

 

Οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο μιας ΤοΜΥ και θα έχουν απεριόριστη και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες της σε ένα διευρυμένο ωράριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Ο εγγεγραμμένος πολίτης αποκτά τον δικό του οικογενειακό γιατρό, ο οποίος λειτουργεί ως σύμβουλος υγείας και τον κατευθύνει στο υπόλοιπο σύστημα υγείας. Εισάγεται ένα σαφές και ευέλικτο σύστημα παραπομπών σε ειδικούς γιατρούς, που βασίζεται στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) και το οποίο εξασφαλίζει ταχύτερη πρόσβαση του εγγεγραμμένου πολίτη στα επόμενα επίπεδα του συστήματος υγείας.

Οσον αφορά τη διαδικασία εγγραφής, πρέπει να γνωρίζουμε ότι για να εγγραφεί κάποιος σε μια ΤΟΜΥ, πρέπει να έχει μαζί του φωτοτυπία της ταυτότητάς του, φωτοτυπία ενός λογαριασμού που να πιστοποιεί και τη διεύθυνση κατοικίας του, για παράδειγμα λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας και το ΑΜΚΑ του. Συμπληρώνει μια αίτηση και αυτό είναι όλο. Πρόκειται για απλή διαδικασία”.

Ο πολίτης που είναι εγγεγραμμένος σε μια ΤΟΜΥ μπορεί να έχει διάφορες υπηρεσίες υγείας.

Να γράφει τα φάρμακά του, να προγραμματίζει με τη βοήθεια του γιατρού του τις προληπτικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει (π.χ. καρδιολογικό έλεγχο, τεστ οστεοπόρωσης κ.ά.) και να λαμβάνει παραπεμπτικά για εξετάσεις, για παράδειγμα αίματος, μαστογραφίας, test Παπανικολάου κ.ά. “Σημείο αναφοράς είναι το ΠΕΔΥ στον Εσταυρωμένο και η ΤΟΜΥ μπορεί να κλείνει το ραντεβού του ασθενούς για εξετάσεις, να τον ενημερώνει για το πότε προγραμματίστηκε, αλλά και να τον ενημερώνει για τα αποτελέσματα χωρίς να χρειάζεται να πηγαίνει ο ίδιος στο ΠΕΔΥ”.

Η ΤΟΜΥ λειτουργεί από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, με διακοπή μιας ώρας 2-3 το μεσημέρι.

“Ο οικογενειακός γιατρός είναι σημαντική υπόθεση για τον πολίτη και είναι βέβαιο ότι αυτές οι Μονάδες, όταν μπουν στη ζωή του, θα του προσφέρουν πολλά”.

 

Τελευταία ανανέωση ( 15.03.18 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >