close
Ώρα
18.04.24

Ποιος είναι online

Σύνδεση

Επιθυμείτε να σας στέλνονται ενημερωτικά e-mail;






Διαμαρτυρία για τη μεταφορά της λαϊκής αγοράς στην οδό Κ. Αστρινάκη.
15.06.17

Στείλαμε σήμερα 27/03/2017 στον Δήμαρχο, την παρακάτω επιστολή, στην οποία αναφέρουμε για ποιούς λόγους αρνούμαστε να δεχτούμε στη Συνοικία μας, την λαική αγορά της Πέμπτης και του Σαββάτου. Διαβάστε την. 

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε.   
Πληροφορηθήκαμε ότι κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 1/3/2017 ελήφθησαν τελικές αποφάσεις στην υπόθεση του οικοπέδου Λυδάκη στις Πατέλες.

Από έγκυρες πληροφορίες μας,  έρχεται ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς από το οικόπεδο αυτό, στην οδό της Κ. Αστρινάκη.  Επιβεβαιώνεται λοιπόν η συνεχής επαγρύπνησή μας αλλά και οι συνεχείς αναφορές και υπενθυμίσεις μας στο θέμα αυτό.
Είναι γνωστές σε σας οι αντιρρήσεις των κατοίκων της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης, τις οποίες τώρα και τρία χρόνια (από τον Μάιο του 2014 που επισκεφθήκατε για πρώτη φορά την περιοχή μας) προφορικά και γραπτά, τις έχουμε σε εσάς καταθέσει. Επίσης και κατά την κατάθεση του maser plan τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, αναφερόμαστε αναλυτικά σε αυτό το θέμα.  
Κύριε Δήμαρχε.
Θα προσπαθήσουμε για πολλοστή φορά να επιχειρηματολογήσουμε και να σας υπενθυμίσουμε γνωστά, πραγματικά, τεκμηριωμένα και αδιάψευστα στοιχεία, γιατί δεν θα πρέπει να μεταφερθεί η λαϊκή αγορά στην οδό Κ. Αστρινάκη και να σας ζητήσουμε, να τα λάβετε πολύ σοβαρά υπόψη και πριν την λήψη όποιας απόφασης από την πλευρά σας, επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι οι προβλέψεις μας θα επιβεβαιωθούν 100%, αλλά θα είναι τότε αργά.
1) Αρνούμαστε κατηγορηματικά να μεταφερθεί, εγκατασταθεί και λειτουργήσει η λαϊκή αγορά είτε της Πέμπτης είτε του Σαββάτου είτε και οι δύο μαζί στην οδό Κ. Αστρινάκη, επειδή ζητάμε τα τελευταία 10 χρόνια επιτακτικά και δυναμικά, την ανάπλαση-διαμόρφωση-εκσυγχρονισμό της κεντρικής αυτής οδικής αρτηρίας.
Η μεταφορά της λαϊκής αγοράς Πατελλών στην οδό Κ. Αστρινάκη, θεωρούμε ότι μπαίνει  εμπόδιο στην αναπτυξιακή πορεία της Συνοικίας μας, αφού τα έργα ανάπτυξης στον συγκεκριμένο δρόμο που τόσο πολύ τα περιμένουμε, θυσιάζονται για μια ακόμη φορά σε βάρος των κατοίκων της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης, των όμορων Συνοικιών και κατεπέκταση όλων των Ηρακλειωτών.
Σας υπενθυμίζουμε ότι:
α)στις 25/6/2009, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά δημόσια στο κατάστημα της 2ης Δημ. Κοινότητας, η μελέτη διαμόρφωσης και ανάπλασης της οδού Κ. Αστρινάκη και Εμμ. Ξάνθου, παρουσία των τοπικών Φορέων και δημοτών. Η μελέτη αυτή περιλαμβάνει νησίδες, πεζοδρόμια, δενδροφύτευση σε ολόκληρο το μήκος, συχνές διαβάσεις  πεζών, φωτιστικά σώματα, υπόγεια δίκτυα ΟΤΕ-ΔΕΗ, εναέρια μεταλλική πεζογέφυρα (για την διέλευση των παιδιών του 23ου Δημ. Σχολείου), φωτεινοί σηματοδότες στις διασταυρώσεις των οδών Κ. Αστρινάκη και Γ. Καραϊσκάκη και στη διασταύρωση των οδών Κ. Αστρινάκη και Εμμ. Ξάνθου.
β)Ο  τ. Δήμαρχος κoς Κουράκης Γιάννης, στη Loggia στις 2-7-2009 υπέγραψε το τεχνικό δελτίο για την ένταξη στο ΕΣΠΑ της μελέτης «Ανάπλαση της οδού Κ. Αστρινάκη και Εμμ. Ξάνθου».
γ)Τον Ιανουάριο του 2010, έγινε μεγάλη σύσκεψη στην Γ.Γ.Π.Κ., με την συμμετοχή πολλών εμπλεκόμενων Φορέων, προκειμένου να συντάξουν τον πίνακα των έργων για να κλείσουν το Γ΄ ΚΠΣ και εκείνων που θα ανοίξουν το Δ΄ΚΠΣ. Μεταξύ των άλλων έργων, εντάχθηκε και το έργο ανάπλασης-διαμόρφωσης-ολοκλήρωσης της οδού Κ. Αστρινάκη και Εμμ. Ξάνθου με κόστος κατασκευής το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων €.
Δυστυχώς παρουσιάστηκαν προβλήματα στη ρυμοτόμηση του αύλειου χώρου του 12ου Γυμνασίου και δύο οικιών. Όμως όταν και αυτά τα προβλήματα βρήκαν την λύση τους, άλλαξε στη συνέχεια η δημοτική αρχή και φτάσαμε στο σήμερα.
Αν και επιμένουμε τόσο επιτακτικά γιαυτό το έργο πνοής όλα αυτά τα χρόνια, ένα έργο που δεν αφορά μόνο την περιοχή μας αλλά και ολόκληρο το ανατολικό και νότιο Ηράκλειο, (βλέπετε το masterplan 2015-2019), δεν βρίσκουμε την ανταπόκριση που πρέπει…. Το γεγονός ότι υπάρχει η μελέτη στα συρτάρια και δεν προχωρά, προβληματιζόμαστε και ανησυχούμε….. Το μεγάλο ερώτημα που μπαίνει είναι ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ έχει αδρανήσει ένα έργο τεράστιας σημασίας για δεκάδες χιλιάδες δημότες, όταν μάλιστα ο Δήμος δεν το χρηματοδοτεί; Αραγε για ποιο λόγο και ποιες δυνάμεις μπαίνουν εμπόδιο για την υλοποίηση του έργου αυτού;
Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, το θέμα αυτό ξεκίνησε να κινείτε πάλι επί αντιδημαρχίας Χάρη Μαμουλάκη. Όμως αντικαταστάθηκε, με αποτέλεσμα το θέμα αυτό να παγώσει ξανά.
2)Πρέπει να λάβετε υπόψη,  τα πολύ σοβαρά και μεγάλα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο διδακτικό έργο εκατοντάδων παιδιών από την ηχορύπανση της λαϊκής αγοράς, κατά την ώρα λειτουργίας του πολυθέσιου 23ου Δημοτικού Σχολείου αλλά και των 26ου και 35ου Νηπιαγωγείων που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο.
Το σχολικό αυτό συγκρότημα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει πρόσοψη και είσοδο και από την οδό Κ. Αστρινάκη. Μήπως θα πρέπει κάθε Πέμπτη να κλείνει το σχολείο; Τα παιδιά της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης που φοιτούν σαυτό, θα πρέπει να διέρχονται ανάμεσα από επικίνδυνα αντικείμενα όπως πάγκοι, καφάσια,  και φορτηγά εμπόρων και αγροτών, μέχρι να φτάσουν στο σχολείο τους, αφού πρόσβαση έχουν μόνο από την οδό Γ. Καραϊσκάκη και Κ. Αστρινάκη, την οποία και θα πρέπει υποχρεωτικά να διασχίζουν αφού οι δύο αυτοί δρόμοι τέμνονται μεταξύ των;      
Τους κινδύνους που θα διατρέχουν μικρά παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, δεν θα τους λάβουν υπόψη;
Έστω αν η λαϊκή της Πέμπτης μεταφερθεί στο τμήμα της Κ. Αστρινάκη που θα ξεκινά από την οδό Πιτσουλάκη μέχρι την οδό Γ. Καραϊσκάκη, όπως ακούγεται. Τα παιδιά πως θα διέρχονται την οδό Καραϊσκάκη αλλά και το υπόλοιπο της οδού Κ. Αστρινάκη προς βορά, από τα χιλιάδες αυτοκίνητα των επισκεπτών, αφού υποχρεωτικά λόγω έλλειψης άλλου δρόμου θα επιλέγεται η οδός Γ. Καραϊσκάκη και η Κ. Αστρινάκη για στάθμευση;
Εκείνοι που θα αποφασίσουν, δεν θα λάβουν υπόψη ότι τα πολυθέσια σχολεία Α΄θμιας και Β΄θμιας εκπαίδευσης, με τα εκατοντάδες παιδιά που φοιτούν σε αυτά, και τα κτίρια που τα φιλοξενούν έχουν είσοδο-έξοδο από την οδό Πιτσουλάκη η οποία ως γνωστό, ενώνεται με την Κ. Αστρινάκη; Πως τα παιδιά θα πλησιάζουν το σχολείο τους;
Δεν θα ληφθεί ούτε αυτό υπόψη, ότι δηλαδή η οδός Κλεάνθη, που βρίσκεται στη συμβολή με την οδό Κ. Αστρινάκη, θα γεμίζει ασφυκτικά με τα αυτ/τα των επισκεπτών; Πως θα διέρχονται τα τροχοφόρα με κατεύθυνση την Ανωτάτη Πατριαρχική Ακαδημία Κρήτης, τα Ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, στην εκκλησία Αγίας Σκέπης, το νέο νεκροταφείο, την συνοικία της Φιλοθέη και την συνοικία του Αγίου Ιωάννη, αφού δεν έχει γίνει ακόμη η διάνοιξη του συγκεκριμένου σημείου του δρόμου αυτού και σήμερα συνεχίζει να έχει πλάτος ελάχιστων μέτρων;
Οι καταστηματάρχες που υπάρχουν εκεί, θα μείνουν άραγε αδιάφοροι αφού θα κλείσουν τα αυτοκίνητα την πρόσβαση στα καταστήματά τους;
Ήδη έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, της προηγούμενης δημοτικής περιόδου, έγγραφα-διαμαρτυρίες για το θέμα αυτό, από τον Πολιτιστικό Σύλλογό μας, όσο και από την τ. Προϊσταμένη της Δ/νσης Α΄θμιας Εκπαίδευσης, την τ. Δ/ντρια του 23ου Δημοτικού Σχολείου, από τον Δ/ντή του 48ου Δ.Σ. και από τον σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, με τα οποία εκφράζανε την πλήρη αντίθεσή τους σε μια επικείμενη μεταφορά της λαϊκής αγοράς από το οικόπεδο Λυδάκη στην οδό Κ. Αστρινάκη.  
Εάν και εφόσον χρησιμοποιηθεί από την λαϊκή αγορά και η συνέχεια της οδού Κ. Αστρινάκη που είναι η οδός Εμμ. Ξάνθου, πολλαπλασιάζονται ακόμη περισσότερο τα προβλήματα, αφού έχουν πρόσβαση από την οδό αυτή και είσοδο-έξοδο, και τα εκατοντάδες παιδιά του 12ου Γυμνασίου του 6ου Λυκείου αλλά και του 8ου νηπιαγωγείου.!!!
3)Τα χιλιάδες αυτοκίνητα των επισκεπτών της λαϊκής, έχετε υπολογίσει που θα σταθμεύουν; Εδώ δεν επαρκούν τα τόσα στρέμματα στάθμευσης στο οικόπεδο Λυδάκη και στους γύρο δρόμους των Πατελλών, θα χωρέσουν στα στενάκια της Συνοικίας μας των 4-6μέτρων πλάτους, αφού τα τελευταία χρόνια ο Δήμος και η 2η Δημ. Κοιν/τα, δεν έχουν προχωρήσει στο παραμικρό έργο διάνοιξης, σύμφωνα με ότι προβλέπεται από την πράξη εφαρμογής, παρά τις επανειλημμένες αναφορές και εκκλήσεις μας;
Το κυκλοφοριακό έμφραγμα και ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ αποκλεισμός της Συνοικίας μας από και προς την πόλη, δεν θα απασχολήσει κανένα; Από ποιους δρόμους θα οδηγούνται οι κάτοικοι στα σπίτια τους; Ας μας τους υποδείξουν….. Επίσης πρέπει να ξεχάσουμε τη περισυλλογή απορριμμάτων και κάθε είδους μεταφορικού μέσου για διάφορες εργασίες των κατοίκων.
4)Εκείνοι που θα σας εισηγηθούν, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι υπάρχουν εγκατεστημένα στην Συνοικία μας, σχεδόν όλα τα σωματεία ΑΜΕΑ, που καθημερινά δέχονται δεκάδες αναπήρους στα γραφεία τους από ολόκληρη την πόλη, καθώς επίσης και τη διανομή τροφίμων σε αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν πρόσβαση μόνο από την οδό Κ. Αστρινάκη;
5)Εκείνοι που θα σας εισηγηθούν, θα λάβουν υπόψη τους ότι στην περιοχή μας λειτουργεί δημόσιο ιατρείο της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο δέχεται δεκάδες ασθενείς από ολόκληρο το ανατολικό διαμέρισμα κι όχι μόνο; Μήπως και αυτό θα πρέπει να κλείνει όταν λειτουργεί η λαϊκή;
6)Εκτός των παραπάνω, να γνωρίζουν ότι όλα αυτά τα χιλιάδες αυτοκίνητα θα σταθμεύουν και στον πολυσύχναστο αλλά στενό δρόμο στην οδό Πιτσουλάκη, με τα δεκάδες αν όχι εκατοντάδες καταστήματα που λειτουργούν, αποκλείοντας την διέλευση από και προς Πατέλλες και Ηράκλειο, όλων των διερχόμενων δημοτών από τα νότια προάστια και αντίστροφα. Εικόνες απείρου κάλους….
Ποιος άραγε θα μας απαντήσει σε όλα αυτά ένα προς ένα; Μήπως υπερβάλλουμε; Μήπως πρόθεσή μας είναι να λαϊκίσουμε; Μήπως ξανά, θα ληφθεί μια ακόμη απόφαση στο πόδι και αύριο βλέπουμε;
7)Για όσους το ξεχνούν ή κάνουν ότι δεν το βλέπουν, ας έλθουν να διαπιστώσουν ότι η οδός Κ. Αστρινάκη, είναι η κεντρικότερη και μοναδική οδική αρτηρία της περιοχής, η οποία διασχίζει από βορά προς νότο ΟΛΟΚΛΗΡΗ τη Συνοικία της Αγίας Αικατερίνης. Αυτό σημαίνει ότι ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΔΙΑΜΕΝΕΙ ΕΝΑΣ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΠΛΗΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ τις ημέρες που λειτουργεί η λαϊκή αγορά!!!!!!! Δεν είναι ένας τυχαίος δρόμος, αλλά μια κεντρικότατη οδική αρτηρία, αφού εξυπηρετεί τους κατοίκους όλων των  νότιων Συνοικιών του Δήμου μας που διέρχονται την Λ. Κνωσού με κατεύθυνση προς λιμάνι και αεροδρόμιο   (όπως της Φορτέτσας, Αγίου Ιωάννη, Μεσαμπελιές, Βασιλειές, Σίλαμος, Μπεντεβή κ.α.), αλλά και των Συνοικιών της 2ης Δημοτικής Κοινότητας όπως της Αγίας Αικατερίνης, Φιλοθέης, Συνοικισμού Δημητρίου-Πατελλών, Πόρου και  Κατσαμπά.
8)Θα λάβουν άραγε υπόψη τους ότι η αστική συγκοινωνία της περιοχής, θα διακόπτεται υποχρεωτικά, αφού το αστικό λεωφορείο διέρχεται και από την οδό Κ. Αστρινάκη μέχρι και τον κόμβο Μπεντεβή;  Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι κάτοικοι της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης την ημέρα της λειτουργίας της λαικης αγοράς θα ταλαιπωρούνται, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη εποχή, ούτε αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη; Βέβαια η κατάσταση αυτή θα εξυπηρετεί τα μέγιστα το αστικό ΚΤΕΛ, που θα βρει μια ακόμη αφορμή για να υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την αστική συγκοινωνία της περιοχής.
9)Οι κάτοικοι που έχουν πρόσοψη στα σπίτια τους και αποκλειστική είσοδο από την οδό  Αστρινάκη, πως θα εξυπηρετούνται; Μήπως με ελικόπτερο; Και αν συμβεί κάποιο έκτακτο γεγονός, (πυρκαγιά ή ασθενοφόρο), ποιος θα αναλάβει τότε την ευθύνη; Βεβαίως και δεν θα σιωπήσουμε τότε.
Την ηχορύπανση και την αναστάτωση από τις 2 τα ξημερώματα και ολόκληρη την ημέρα, τα σκουπίδια, τα σάπια φρούτα, τα ψαρόνερα, τη βρωμιά, πως θα την ανέχονται οι άνθρωποι αυτοί;  
10)Πρέπει εκείνοι που θα σας εισηγηθούν, να λάβουν υπόψη τους και το εξαιρετικό σοβαρό θέμα που αφορά την πολιτική προστασία της περιοχής μας από ακραία φυσικά φαινόμενα. Δυστυχώς μεταξύ των προτεινόμενων σημείων της Συνοικίας μας που θα χρησιμοποιηθούν για έκτακτη ανάγκη, αναφέρεται μόνο το παρκάκι της εκκλησίας Αγίας Αικατερίνης και η πλατεία του ΟΕΚ!!!  Αν είναι αυτό δυνατό σε ένα προάστιο που σήμερα πλησιάζει τις 10.000 κατοίκους, να προτείνονται μόνο αυτοί οι ελάχιστοι χώροι. Αυτή κι αν είναι εμπεριστατωμένη μελέτη…..Αλλοίμονο στη Συνοικία Αγίας Αικατερίνης αν συμβεί οτιδήποτε.
Δυστυχώς οι δρόμοι μας, όπως σας περιγράφουμε παραπάνω, είναι οι χειρότεροι της πόλης, αφού δεν έχουν ασφαλτοστρωθεί πάνω από 10 χρόνια και το γνωρίζετε αυτό πολύ καλά. Δυστυχώς και παρά τις προσπάθειές μας, δεν βρίσκουμε την πρέπουσα ανταπόκριση για βελτίωσή των. Σκεφτείτε τις τραγικές εικόνες ενός π.χ. καταστροφικού σεισμού  κατά την ώρα λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, με την ανυπαρξία διόδων διαφυγής κατοίκων, μαθητών και τροχοφόρων κάθε είδους ταυτόχρονα!!! Περισσότερα θα είναι τα θύματα από τα τροχοφόρα και τον συνωστισμό, λόγω της έλλειψης ελεύθερων χώρων διαφυγής και συγκέντρωσης, παρά από το ίδιο το φυσικό φαινόμενο!!!
Η οδός Κ. Αστρινάκη διαθέτει μόνο δύο παρόδους σε ολόκληρο το μήκος της!!!  Την Γ. Καραϊσκάκη και Εμμ. Ξάνθου, σε ένα μήκος 6 τουλάχιστο Κm αφού ξεκινά από το κυκλικό του Μπεντεβή μέχρι και τον Κατσαμπά!!!! Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό ότι το 80% των κτιριακών κατασκευών είναι αυθαίρετες (στη Συνοικία μας, μόλις τα τελευταία 8 χρόνια χορηγούνται οικοδομικές άδειες), αντιλαμβάνεστε τι εικόνες θα αντικρύσουμε σε ένα μεγάλο φυσικό φαινόμενο;    
11)Στις μεγάλες πόλεις, όπως γνωρίζετε, λειτουργούν μία μεγάλη λαϊκή αγορά, κάθε Σάββατο. Οργανωμένα, πειθαρχημένα, όλοι οι πάγκοι με κιόσκια, παντού υπαίθριες τουαλέτες, αναψυκτήρια, η καθαριότητα να επικρατεί παντού, μεγάλοι οργανωμένοι χώροι στάθμευσης δίπλα στην αγορά, αστικά λεωφορεία να εξυπηρετούν τους επισκέπτες όπου κι αν διαμένουν στη πόλη, νέα μουσικά συγκροτήματα να παρουσιάζουν το ταλέντο τους, υπαίθριοι θίασοι να παρουσιάζουν διάφορα θεατρικά δρώμενα, ζογκλέρ, μίμοι, ταχυδακτυλουργοί, κλόουν, υπαίθρια κυλικεία-αναψυκτήρια-ψησταριές-πρόχειρο φαγητό δρόμου κ.λ.π.
Όλα αυτά γιατί να μην γίνονται κι εδώ και σε μόνιμη βάση, σε κατάλληλο χώρο που θα εξευρεθεί, όταν μάλιστα κατοικούμε σε μια πόλη από την οποία ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός; Γιατί πάντα κοιτάζουμε τις εύκολες-πρόχειρες λύσεις, που αντί να λύνουν, δημιουργούν προβλήματα; Γιατί επιτέλους να μην βρεθεί ένας μεγάλος μόνιμος χώρος αρκετών στρεμμάτων, για να λειτουργεί η λαϊκή αγορά, οργανωμένα και πολιτισμένα που να χαίρεται κανείς να την επισκέπτεται; Που να μην ντρέπεται να βλέπει τους τουρίστες να φωτογραφίζουν όλα όσα απαράδεκτα βλέπουν και όταν επιστρέφουν στη Χώρα τους να τα προβάλουν στο διαδίκτυο. Γιατί να μην διαμορφωθεί και οργανωθεί π.χ. η παραλιακή λεωφόρος όπως και παλαιότερα, ή ο χώρος της προβλήτας του καρνάγιου, που έχει καταντήσει ο Σκαφιδαράς Νο 2 της Πόλης, όπως γίνεται π.χ. στη λαϊκή αγορά του Αμβούργου μια επίσης παραθαλάσσια πόλη (με πληθυσμό 2.000.000 κατοίκων στο κέντρο της), που η λαϊκή αγορά
είναι δίπλα στις προβλήτες του λιμανιού; Υπάρχουν όμως και μεγάλοι οικοπεδικοί χώροι ανεκμετάλλευτοι όπως το πολύ μεγάλο του Παγκρήτιου σταδίου, το οικόπεδο του πρώην κέντρου διασκέδασης «ΦΑΡΟΣ». Στη ΒΙ.ΠΕ.Η. που μένουν ανεκμετάλλευτοι μεγάλοι οικοπεδικοί χώροι κατάλληλοι, για να φιλοξενήσουν την λαϊκή αγορά σε μόνιμη και σταθερή βάση.  
Γιατί κύριε Δήμαρχε  να μην λυθεί οριστικά το θέμα των λαϊκών αγορών, σε μόνιμη βάση, που είναι και αίτημα των Δημοτών, αγροτών και εμπόρων; Δεν θα πρέπει ο Δήμος να ασχοληθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ σοβαρά με το θέμα των λαϊκών αγορών; Γιατί άραγε κανείς να μην θέλει την λαϊκή αγορά στη γειτονιά του, αφού όπως λένε έχει τόση χρησιμότητα…; Ποιους κοροϊδεύουν;
12)Το θέμα της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς στην οδό Κ. Αστρινάκη, το έχουμε συνεχώς από το 2007 στην επικαιρότητα. Στο διάστημα αυτό πραγματοποιήσαμε τρεις μεγάλες Γενικές Συνελεύσεις ειδικά για το θέμα αυτό. Μάλιστα η τελευταία Γ.Σ. έγινε την Τετάρτη 22/03/2017 με γεμάτο το Συνεδριακό Κέντρο μας, στην οποία αποφασίσθηκε η μη εγκατάστασή της στον συγκεκριμένο δρόμο. Μόνο μία ψήφος ήταν αρνητική. Επίσης με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, επικαιροποιήσαμε ξανά την απόφασή μας για το ίδιο θέμα. Μάλιστα δημοσιεύσαμε την απόφασή μας αυτή στην ιστοσελίδα μας www.psaa.gr, στην εφημερίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου μας «ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΣ» και ταυτόχρονα και σε όλα τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Είχαμε αναρτήσει ερωτηματολόγιο στην ιστοσελίδα μας, με το ερώτημα αν οι κάτοικοι της Συνοικίας μας εγκρίνουν να μεταφερθεί η λαϊκή αγορά στην Κ. Αστρινάκη. Ψήφισαν 3.791 επισκέπτες, από τους οποίους οι 3.658 (96,5%) ψήφισαν ΟΧΙ και μόλις οι 131 (3,5%) ψήφισαν ΝΑΙ !!
13)Τέλος και η 2η Δημοτική Κοινότητα έχει στηρίξει την πρότασή μας να μην μεταφερθεί η λαϊκή αγορά από το οικόπεδο Λυδάκη στην Κ. Αστρινάκη αλλά στο Καρνάγιο και στην οδό Οδυσσέως (βλέπετε τις με αριθμό 25/2014 και 19/2016 αποφάσεις της). Υπάρχει μάλιστα και έγκριση της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς της τροχαίας Ηρακλείου, για την οδό Οδυσσέως!!!!
Τα παραπάνω σας τα αναφέραμε για να κατανοήσετε γιατί οι κάτοικοι της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης, αντιδρούν, έχουν τόση πικρία, απογοήτευση και  αγανάκτηση, με τόσα έργα που έχουν χαθεί από την περιοχή, (όπως τα αστικά
ολοκληρωμένα προγράμματα, αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου για έγκριση διαφόρων έργων που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν) και δεν θα επιτρέψουν να χαθεί και το έργο ανάπλασης της οδού Κ. Αστρινάκη που μας έχετε εξάλλου υποσχεθεί, είτε γίνεται η λαϊκή της Πέμπτης ή του Σαββάτου ή και οι δύο μαζί.
Ολοι εμείς που εργαζόμαστε επί 32 χρόνια εθελοντικά για αυτή την περιοχή, προκειμένου να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας,  χωρίς ποτέ να ζητήσουμε οποιαδήποτε ανταλλάγματα ή καρέκλες, φροντίζουμε πάντοτε οι προτάσεις μας να είναι τεκμηριωμένες, αντικειμενικές-πραγματικές και με εναλλακτικές λύσεις κατά το δυνατό.  
Ο Δήμος μαζί με τους δημότες, πρέπει να συνεργάζονται και να συναποφασίζουν τα μέτρα που θα βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής μας, και όχι να τις χειροτερεύουν. Εμείς εδώ, προστατεύουμε σαν κόρη οφθαλμού τους κοινόχρηστους χώρους που προβλέπονται από το εγκεκριμένο σχέδιο πόλης και την πράξη εφαρμογής, όπως οι παιδικές χαρές, οι χώροι πρασίνου, η ανέγερση του κτιρίου του 65ου νηπιαγωγείου, ο οικοπεδικός χώρος που θα λειτουργήσει το αθλητικό-πολιτιστικό πολύκεντρο κ.α.
Οσοι γνωρίζουν το έργο μας όλα αυτά τα χρόνια, έχουν αντιληφθεί ότι πάνω από όλα βάζουμε το συμφέρον της περιοχής μας και μόνο. Ισως γιαυτό έχουμε λίγους φίλους….. Ισως γιαυτό υπάρχουμε ακόμη και δεν έχουμε διαλυθεί. Αυτή όμως είναι η πραγματική αλήθεια, έστω αν χαλάμε τα σχέδια και τις εύκολες λύσεις κάποιων. Όμως πρέπει να εκτιμηθεί και να επιβραβευθεί η σταθερή αυτή στάση μας.
Κύριε Δήμαρχε. Επειδή γνωρίζουμε το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για την περιοχή και τους κατοίκους της, σας ενημερώσαμε σωστά, τεκμηριωμένα, αντικειμενικά χωρίς κορώνες και υπερβολές για το τι ακριβώς συμβαίνει στη Συνοικία Αγίας Αικατερίνης αλλά και τις συνέπειες μιας απόφασης, να εγκατασταθεί η λαϊκή αγορά είτε της Πέμπτης είτε του Σαββάτου είτε και τις δύο μαζί στην οδό Κ. Αστρινάκη. Εξάλλου είστε ενήμερος για τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουμε. Σας παρακαλούμε θερμά, τουλάχιστο να μην δημιουργηθούν νέα.
Εμείς αναλαμβάνουμε βεβαίως και την ευθύνη των όσων καταθέτουμε και υποστηρίζουμε.
Κύριε Δήμαρχε.
Πρέπει να γνωρίζουν εκείνοι που θα σας προτείνουν την μεταφορά της λαϊκής αγοράς στην οδό Κ. Αστρινάκη, ότι θα πρέπει πριν το κάνουν αυτό, να περπατήσουν δρόμο-δρόμο ολόκληρη τη Συνοικία μας και τους όμορους δρόμους που αναφέρουμε παραπάνω, και μετά να σας εισηγηθούν.
Ας λάβουν λοιπόν υπόψη τους ότι τα θέματα της κάθε Συνοικίας, τα γνωρίζουν καλύτερα οι κάτοικοί της που τα βιώνουν καθημερινά επί δεκαετίες, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι προτάσεις των θα είναι αντικειμενικές, δίχως σκοπιμότητες και ιδιοτελείς σκοπούς, συμφέροντα και ανεπηρέαστες από τις διάφορες σειρήνες, με εναλλακτικές καθαρές προτάσεις και λύσεις.  
Κύριε Δήμαρχε.
Δεν είναι δυνατό μετά από όλα τα παραπάνω πραγματικά στοιχεία που σας καταθέσαμε, να υπάρχει νους που θα επιλέξει την οδό Κ. Αστρινάκη, είτε ολόκληρη, είτε τμήμα της, για την εγκατάσταση της λαϊκής αγοράς, υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο την συνοικία Αγίας Αικατερίνης, όταν ήδη υπάρχει απόφαση της 2ης Δημοτικής Κοινότητας και της Τροχαίας Ηρακλείου που προτείνουν την οδό Οδυσσέως στον Κατσαμπά, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν οποιεσδήποτε αντιδράσεις.
Αυτό και πάλι δεν το κατανοούμε. Εκτός εάν υπάρχουν άλλοι λόγοι που μόνο προς το συμφέρον των δημοτών δεν οδηγούν…..
Πριν από κάθε απόφασή σας για το συγκεκριμένο θέμα, παρακαλούμε πολύ κύριε Δήμαρχε, να προηγηθεί συνάντηση μαζί σας, και με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς, για μια ουσιαστική συζήτηση και συνεννόηση με την τοπική κοινωνία της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης.
Είμαστε ανοικτοί σε διάλογο και συνεννόηση, για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, για τους κατοίκους της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης, της 2ης Δημοτικής Κοινότητας, της 4ης Δημοτικής Κοινότητας και της Πόλης μας ευρύτερα.

Με σεβασμό και εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                        Η  Γραμματέας
Μηνάς  Γρ.  Μαυροειδής                  Ασημίνα Δοκιανάκη
Τελευταία ανανέωση ( 17.06.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >