close
Ώρα
12.07.20

Ποιος είναι online

Σύνδεση

Επιθυμείτε να σας στέλνονται ενημερωτικά e-mail;


Η ομιλία του Προέδρου Μηνά Μαυροειδή στα εγκαίνια του βρεφονηπιακού σταθμού μας.
09.02.17
Πανοσιολογιωτατε Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, Αγιε Πρωτοσυγκέλλε της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης πατέρα Μεθόδιε.
Αγιοι πατέρες Εμμανουήλ και Κων/νε
κε Περιφερειάρχη κε Σταύρο Αρναουτάκη,
Δήμαρχε Ηρακλείου κε Βασίλη Λαμπρινέ,
κε Πρόεδρε του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Γ. Βουρεξάκη,
κύριοι εκπρόσωποι των δημ. Παρατάξεων, κυρίες και κύριοι αντιδήμαρχοι, Δημ. &Κοιν. Σύμβ.
Γειτόνισσες και γείτονες, Φίλες και φίλοι.

    Με την δύναμη του Θεού και της Προστάτιδάς μας Αγίας Αικατερίνης, που την μνήμη Της εορτάζουμε σήμερα, εγκαινιάζουμε τον νέο βιοκλιματικό βρεφονηπιακό σταθμό μας και σας ευχαριστούμε θερμότατα που παρευρίσκεσθε και συμμετέχετε στην μεγάλη αυτή χαρά μας.

    Πολύ μεγάλο γεγονός το σημερινό για  τη Συνοικία της Αγίας Αικατερίνης και για τον Δήμο μας γενικότερα. Εγκαινιάζουμε ένα έργο που το περιμέναμε είκοσι ολόκληρα χρόνια. Ένα έργο που πέρασε από πάρα πολλά εμπόδια, αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, συνεχείς επαναλαμβανόμενες αναβολές, μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα.

    Σίγουρα ορισμένοι από τους παρευρισκόμενους, να μην μπορούν να εξηγήσουν, τι εννοούμε με όλα αυτά και πως ένας μικρός πολιτιστικός σύλλογος μιας νέας σχετικά περιοχής της πόλης μας, κατάφερε να ταράξει τα νερά και να κινητοποιήσει, ευαισθητοποιήσει και συντονίσει, αυτοδιοικητικούς αναπτυξιακούς φορείς όπως ο Δήμος, η τέως Νομαρχία, και την Περιφέρεια, στηρίζοντας εκτός πολλών άλλων αιτημάτων και ένα εξίσου δίκαιο αίτημα των κατοίκων αυτής της περιοχής, όπως είναι η ίδρυση και λειτουργία ενός σύγχρονου βρεφονηπιακού σταθμού.

    Δεν θα σας κουράσω. Απλά μας δίνεται η ευκαιρία ενώπιον των νέων ζευγαριών που παρευρίσκονται εδώ, να περάσουμε το πνεύμα του αγνού, παραγωγικού και δημιουργικού εθελοντισμού κι ότι πραγματικά αξίζει να ενδιαφέρεται και να ασχολείται κανείς για την γειτονιά του.   

    Αφού είχε προηγηθεί η ίδρυση του 48ου Δ.Σ., το ιδιόκτητο πολιτιστικό κέντρο του Συλλόγου μας και του 65ου Νηπιαγωγείου, το 1996, ο αείμνηστος Νομάρχης Γιάννης Γαρεφαλάκης, έκανε δεκτό ένα ακόμη αίτημα του Συλλόγου μας, δηλ. την ίδρυση και ενός βρεφονηπιακού σταθμού στην Αγία Αικατερίνη. Μάλιστα, δημοπρατήθηκε μαζί με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Γαζίου και των Αρχανών, σε δημοτικό οικόπεδο επί της οδού Εμμ. Ξάνθου που είχε εντοπίσει και υποδείξει ο Σύλλογός μας.

     Όμως έπρεπε να παραχωρήσει ο Δήμος το οικόπεδο αυτό στη Νομαρχία. Πράγματι με εισήγηση του Πολιτιστικού Συλλόγου μας, ομόφωνα το Δημ. Συμβ. επί δημαρχίας Κ. Ασλάνη, παραχώρησε το οικόπεδο αυτό στη Νομαρχία, για να αναλάβει την ανέγερσή του, ως αρμόδιος φορέας τότε υλοποίησης του έργου. Δυστυχώς όμως δεν κατέστη δυνατό να απομακρυνθούν 4 οικογένειες καταπατητών που υπήρχαν μέσα στο οικόπεδο αυτό.

     Έτσι, χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να έχουμε ένα δικό μας βρεφονηπιακό σταθμό, ήδη από το 1998, αφού το έργο και είχε δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό 180.000.000 δρχ τότε και ο εργολάβος είχε εγκατασταθεί.

     Δεν μείναμε όμως αδρανείς και δεν απογοητευτήκαμε. Το αντίθετο, πεισματώσαμε περισσότερο. Μετά από μια δύσκολη έρευνα, εντοπίσαμε το οικόπεδο αυτό εδώ. Αν και διαπιστώσαμε, ότι το οικόπεδο ήταν δημοτική περιουσία, αφού προερχόταν από εισφορά σε γή, εντούτοις οι Δημοτικές Υπηρεσίες δήλωναν άγνοια ύπαρξής του.

     Ο Σύλλογός μας ήταν εκείνος που συγκέντρωσε, τα απαραίτητα στοιχεία και παραστατικά, τα οποία και καταθέσαμε στο Δήμο, (στον Αντιδήμαρχο τότε Νίκο Ζερβάκη) και έτσι έγινε γνωστό, ότι το οικόπεδο αυτό ανήκει πλέον στο Δήμο!

     Δεν έφταναν όμως όλα αυτά. Με το που έγινε γνωστό ότι προετοιμάζαμε αυτό το οικόπεδο για βρεφονηπιακό σταθμό, υπήρξε καταπάτηση του οικοπέδου, δυστυχώς από γείτονα, με ανέγερση μάλιστα οικοδομής μέσα σε μια νύκτα, την οποία βεβαίως με δικά μας μέσα κατεδαφίσαμε, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής μας. Στόχος μας να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα του οικοπέδου αυτού.

     Τόση μεγάλη ήταν η πίστη, το πείσμα και η αποφασιστικότητα που είχαμε, ότι στο τέλος θα τα καταφέρναμε, και ο βρεφονηπιακός σταθμός μας μια μέρα θα γινότανε πραγματικότητα.

     Επανήλθαμε στη Νομαρχία, ως την καθ’ ύλην αρμόδια, για να αναλάβει την ανέγερση του βρεφονηπιακού σταθμού. Έπρεπε όμως ο Δήμος να παραχωρήσει και το οικόπεδο αυτό στη Νομαρχία. Πράγματι και πάλι, ο τότε Δήμαρχος, κος Κ. Ασλάνης, με την υπ’ αρ.  619/2000 ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβ., έκανε δεκτή την εισήγηση του Συλλόγου μας και παραχωρήθηκε το συγκεκριμένο οικόπεδο στην Νομαρχία προκειμένου να αναλάβει την ανέγερση. Υπήρξαν όμως δυστυχώς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από την πλευρά των Νομαρχιακών υπηρεσιών, για να μην πω περισσότερα.

     Λόγω των καθυστερήσεων αυτών και των συνεχών αναβολών, ο Δήμος επί δημαρχίας Ι. Κουράκη, με την 148/20-2-2006 απόφαση του Δημ. Συμβ. ανακάλεσε την 619/2000 προηγούμενη απόφασή του, και ενέκρινε την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του οικοπέδου αυτού στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, για να αναγείρει  και να λειτουργήσει ένα δικό του βρεφονηπιακό σταθμό.

     Εμάς βεβαίως δεν μας ενδιέφερε ποιος φορέας θα αναλάμβανε την ανέγερση και λειτουργία του, αρκεί να φιλοξενούσε όλα τα παιδιά της Συνοικίας μας.

     Δυστυχώς ο Οργαν. Εργατικής Εστίας δεν θα φιλοξενούσε ΟΛΑ τα παιδιά της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης αλλά ΜΟΝΟ τα παιδιά των ασφαλισμένων του Οργανισμού (!!!), Αποτέλεσμα αυτής της τροπής ήταν να αντιδράσουμε έντονα για να μην υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.

     Πράγματι ο τότε Δήμαρχος κος Ι. Κουράκης, κατανόησε το δίκαιο αίτημά μας και σε συνάντηση που είχαμε στο γραφείο του στην Ν. Αλικαρνασσό, στις 30-8-2011, παρουσία και της Προέδρου  του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, κας Ε. Κόκορη, υποσχέθηκε την κατασκευή-ανέγερση του βρεφονηπιακού σταθμού μας από τον Δήμο.

     Αυτό σήμαινε ότι αδιακρίτως όλα τα παιδιά της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης, θα εύρισκαν επιτέλους την δική τους στέγη.

     Στις 17/12/2012, με τον Περιφερειάρχη μας κον Στ. Αρναουτάκη, ανακοίνωσαν από κοινού στα ΜΜΕ, την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

     Στις 8-10-2013, υπεγράφη η ανάθεση του έργου κι εκεί που είπαμε δόξα τον Θεό ξεκινούν τα έργα, ήλθαν άλλα μεγάλα προβλήματα, αφού ο ανάδοχος εργολάβος του έργου, αδυνατούσε να το υλοποιήσει. Επί ένα ολόκληρο χρόνο κορόιδευε τους πάντες και τα πάντα, με άμεσο κίνδυνο την απένταξη του έργου και την επιστροφή μας ξανά στο 1996.

     Πέρασε ένας χρόνος μεγάλης αγωνίας, απραξίας μέσα σένα κλίμα αβεβαιότητας και μεγάλης ανησυχίας και συνεχών διαβουλεύσεων. Εκεί απεδείχθη για μια ακόμη φορά, το πόσο αξιόλογο, δυναμικό, πεισματάρικο, και επιστημονικά άρτια καταρτισμένο στελεχιακό δυναμικό  υπάρχει στο Δήμο μας. Τελικά ο πρώτος εργολάβος, κηρύχτηκε έκπτωτος και ανατέθηκε το έργο στον σημερινό εργολάβο, μετά και την άρνηση του δεύτερου κατά σειρά. Σε αυτό βεβαίως συνέβαλε καθοριστικά και ο τότε Δήμαρχος Γιάννης Κουράκης και η Διαχειρίστρια αρχή της περιφέρειας κρήτης.

     Στις 25/09/2014 ξεκίνησαν επιτέλους οι εκσκαφές. Στις 30/10/2014 ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε τον Αγιασμό θεμελίωσης παρουσία και του νύν Δημάρχου κουΒασ. Λαμπρινού, και στις 31/12/2015 ολοκληρώθηκε το έργο, σε χρόνο ρεκόρ. Ήταν ένα πραγματικό θαύμα που ακόμη δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει.

     Ο νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός της Αγίας Αικατερίνης, είναι ένας σύγχρονος χώρος αγωγής και διαμονής παιδιών βρεφικής και προσχολικής ηλικίας, αποτελεί δε σημαντική κοινωνική παροχή για τα νέα ζευγάρια, που θα μπορούν να αφήσουν σε ασφαλές μέρος τα παιδιά τους και να εργαστούν καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες της οικογένειας. Το κτίριο αυτό είναι βιοκλιματικό, πράσινο κτίριο όπως λέγεται, και έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 110 παιδιά, εκ των οποίων τα 10 είναι ΑΜΕΑ.

     Εντάσσεται και αυτό στη γενικότερη υποδομή εκπαίδευσης και πολιτισμού που έχει δημιουργηθεί διαμορφωθεί και διαθέτει η περιοχή μας από το 1985 που ιδρύθηκε ο Σύλλογός μας μέχρι και σήμερα, όπως τα δύο δημ. Σχολεία, τα δύο νηπιαγωγεία, το γυμνάσιο, το λύκειο, το 2ο ΣΕΚ, το Συνεδριακό Κέντρο και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και Έκφρασης ιδιόκτητα κτίρια του Συλλόγου μας και σήμερα ο βρεφονηπιακός σταθμός μας και δεν το κρύβουμε ότι είμαστε πολύ υπερήφανοι.

     Ο μακαρίτης, Κωστής Φραγκούλης έγραψε. «Μια πόλις για να προβληθεί, δείχνει τα πνευματικά της ιδρύματα. Τα Μουσεία, τις βιβλιοθήκες, τις εκκλησιές της, τα θέατρά της, τα εκπαιδευτήριά της, τον πολιτισμό της. Δεν δείχνει τα Εμπορεία της. Όχι ότι δεν χρειάζονται κι αυτά. Έρχονται όμως δεύτερα στην προβολή».

 

     Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας που το αποτελούν η Αντιπρόεδρος Δέσπ. Βελόγλου, η Γραμματέας Ασημίνα Δοκιανάκη, ο Ταμίας Νικ. Μαράκης και οι έφοροι Γιάννης Ταβλαδωράκης, Κρυστάλλη Πελέκα, Νίκος Κουναλάκης, Γεωργία Καραβασίλη, Βασ. Αγγουράκης και ο ομιλών, εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες του για την ολοκλήρωση του βρεφονηπιακού σταθμού Αγίας Αικατερίνης.

     Ευχαριστούμε τον Αιδεσιμολογιότατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου, πατέρα Μεθόδιο, για την τιμή να βρίσκεται ανάμεσά μας παρά τις υποχρεώσεις του,  τους ιερείς της Ενορίας μας πατέρες Εμμ. Και Κων/νο που ευλόγησαν σήμερα τον σταθμό μας και να ευχηθούμε πολύ σύντομα να έχουμε ξανά μαζί μας τον σεβασμιότατο αρχιεπίσκοπο κρήτηςκον Ειρηναίο.

     Ευχαριστούμε τον τέως Δήμαρχο Ηρακλείου κον Γιάννη Κουράκη, για την θέληση και το πείσμα που έδειξε, ώστε να ξεπεράσει τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε στο να προωθηθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία σχεδιασμού-ένταξης στο ΕΣΠΑ-δημοπράτησης και έναρξης των εργασιών ανέγερσης, του ΙΣΤ βιοκλιματικού βρεφονηπιακού σταθμού Ηρακλείου.

     Τον Περιφερειάρχη μας κον Σταύρο Αρναουτάκη, για την στήριξη, θέληση και προώθηση του έργου αυτού και την πολύτιμη και καταλυτική βοήθειά του στην ένταξη στο ΕΣΠΑ, παρά τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν από την διαχειριστική αρχή, κυρίως με την έκπτωση του πρώτου εργολάβου, και με όμορους γείτονες. Με το καλό κε Περιφερειάρχη, να εντάξετε και το κτίριο των νηπιαγωγείων μας, στο ΕΣΠΑ, όπως μας έχετε υποσχεθεί.

     Τον σημερινό Δήμαρχό μας κον Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος από την ανάληψης των δημαρχιακών καθηκόντων του, αγκάλιασε αμέσως και στήριξε με όλες τις δυνάμεις του και μέχρι τέλος, την ολοκλήρωση του βρεφονηπιακού σταθμού, αναλαμβάνοντας το έργο από τα θεμέλιά του μέχρι και την ολοκλήρωσή του,

     Να του απευθύνουμε επίσης ένα τεράστιο ευχαριστώ, που μας ανακοίνωσε στα φετινά ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ και που μας έδωσε τόση μεγάλη χαρά, ότι δηλ. βρήκαν τη λύση τους τα νομικά και ιδιοκτησιακά εμπόδια που υπήρχαν τόσα χρόνια και ξεκινά η διαδικασία υλοποίησης ενός άλλου πολύχρονου αιτήματός μας που είναι η ανέγερση του κτιρίου που θα στεγάσει το 65ο και 6ο νηπιαγωγείο της συνοικίας μας, πλέον ως ολοήμερο.

    Την τέως Πρόεδρο του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κυρία Ελένη Κόκορη που κι εκείνη συνέβαλλε τα μέγιστα με πείσμα και αποφασιστικότητα και έβαλε και το δικό της λιθαράκι και της οφείλουμε πολλά.

    Τον πρώην Αντιδήμαρχο κον Δημ. Σπυριδάκη, την Δ/νση Τεχνικών Έργων & Μελετών  και ιδιαίτερα τον Δ/ντήκονΣτέλ Αλεξάκη, την προϊσταμένη του Τμήματος Εκτέλεσης Κτιριακών Έργων την αγαπητή κα Ευαγγελία Μπιμπή και στο πρόσωπό τους, όλους τους μηχανικούς και το τεχνικό προσωπικό του Δήμου μας.

     Τον τέως Αντιδήμαρχο Χάρη Μαμουλάκη, που επέβλεπε και έλυνε καθημερινά τα προβλήματα που προέκυπταν κατά την διάρκεια της ανέγερσης του κτιρίου, από τα θεμέλια μέχρι και την ολοκλήρωσή του καθώς επίσης και τον νυν Αντιδήμαρχο Τ.Υ. κον Ι. Αναστασάκη.    

     Επίσης τον νυν Πρόεδρο του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κον Γ. Βουρεξάκη για τις προσπάθειες που κι εκείνος κατέβαλε για να φτάσουμε την σημερινή ημέρα αλλά και για την άριστη συνεργασία μας.

      Τα Δημ. Συμβ. διαχρονικά από το 1996 μέχρι και σήμερα, για τις κατά καιρούς αποφάσεις που έλαβαν, ώστε να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί το έργο αυτό.

  Ευχαριστούμε ένα ακόμη άνθρωπο, που δεν συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, τον ανάδοχο του έργου κο Γ. Παπουτσάκη. Αν εγκαινιάζουμε σήμερα το έργο αυτό το οφείλουμε και σε εκείνο. Δεν θα ξεχάσω όταν έβλεπα σε καθημερινή βάση, τα  συνεργεία του να εργάζονται 7 ημέρες την εβδομάδα από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο του αρχικού εργολάβου. Δεν μπορώ να ξεχάσω, όταν μισοτελειωμένο το κτήριο, καθιερώθηκαν τα καπιταλκοντρόλς και πάγωσαν οι χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ. Με καθησύχαζε τότε, που με έβλεπε να αγωνιώ, ότι με όποιο κόστος από την πλευρά του, το κτίριο θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί εμπρόθεσμα. Θυμάμαι ότι ενώ είχαν σταματήσει πανελλαδικά όλα τα έργα με ΕΣΠΑ, αυτός συνέχιζε να εργάζεται σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Αν αυτό δεν είναι θαύμα τότε τι είναι.

     Τέλος να ευχαριστήσω τον Δντή της ΔΕΗ κον Γ.Μεσανάκη, για τη σύνδεση του κτιρίου με το δίκτυο που σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκε και μάλιστα μέσα σε ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων των τεχνικών, που τίποτε στο κατασκευαστικό τμήμα της ΔΕΗ δεν λειτουργούσε.

     Επίσης την εταιρία Κουικ στη πλ. Ελευθερίας και τον γείτονά μας Λευτέρη Δαγαλάκη για την δωρεάν προσφορά του στα σνακς και καφέδες που προσφέρονται σήμερα, καθώς επίσης τις μητέρες των παιδιών και όχι μόνο, για τα διάφορα καλούδια που προσέφεραν, με την υπόσχεση ότι θα βρισκόμαστε πάντα κοντά τους.

     Τέλος να ευχαριστήσουμε τον καθηγητή παραδοσιακής μουσικής κον Λευτέρη Ψαράκη με τους συνεργάτες του, που είναι παιδιά που συμμετέχουν στα τμήματα παραδοσιακής μουσικής του ΠΣΑΑ.

     Φίλες και φίλοι, ευχαριστούμε και όλους εσάς που μοιρασθήκατε μαζί μας την μεγάλη χαρά μας.

     Με την σύμφωνη γνώμη και του Δημάρχου, πραγματοποιούμε τα εγκαίνια σήμερα,ανήμερα της εορτής της Γειτόνισσάς μας Αγίας Αικατερίνης και ευχόμαστε να προστατεύει και να καθοδηγεί τη ζωή όλων των παιδιών, τους γονείς, το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων του βρεφονηπιακού σταθμού μας αλλά και την αγαπητή μας πρώτη Δ/ντρια του βρεφονηπιακού σταθμού μας κα Ελένη Περδικάκη, που ομολογουμένως είμαστε πολύ τυχεροί που έχει εκείνη τις τύχες των παιδιών μας.

     Κε Δήμαρχε, ειλικρινά να σας ευχαριστήσω για την μεγάλη τιμή που επιτρέψατε στον Π.Σ.Α.Α., να οργανώσει με τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ τα εγκαίνια του βρεφονηπιακού σταθμού μας κάτι που δεν συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις αλλά και να κλείσουμεκαι την τελετή των εγκαινίων. Αποδείξατε για μια ακόμη φορά ότι στηρίζετε τον ανόθευτο, καθαρό, δημιουργικό και παραγωγικό εθελοντισμό, τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν δημότες που αγωνίζονταιανιδιοτελώς, αθόρυβα, διακριτικά, με χαμηλούς τόνους, χωρίς τυμπανοκρουσίες και άσκοπες δημόσιες εμφανίσεις και προσωπική προβολή, με κλειστά τα αυτιά στις διάφορες σειρήνες. Που αφιερώνουν χρόνο και κόπο, σε βάρος πολλές φορές του ίδιου του εαυτού τους, των οικογενειών τους, για να πετύχουν την αναβάθμιση και ανάπλαση της γειτονιάς τους, της πόλη τους, για ένα καλύτερο αύριο.Εδώ όμως και η χαρά της ικανοποίησης, της προσφοράς, της πραγματικής συλλογικής ανιδιοτελούςδημιουργίας.       Υπέροχα συναισθήματα που νοιώθουμε εμείς σήμερα, δηλαδή της προσφοράς στον συνάνθρωπο, στη νέα γενιά, στο αύριο.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Τελευταία ανανέωση ( 10.02.17 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >