close
Ώρα
04.08.21

Ποιος είναι online

Σύνδεση

Επιθυμείτε να σας στέλνονται ενημερωτικά e-mail;


Ζητάμε από την Υπουργό Νάντια Βαλαβάνη μείωση των αντικειμενικών αξιών της περιοχής μας.
14.05.15

    Διαβάστε το αίτημα που στείλαμε στην συμπατριώτισσά μας Υπουργό Οικονομίας κα Νάντια Βαλαβάνη σχετικά με την μείωση των αντικειμενικών      αξιών της περιοχής μας.

 


    Αξιότιμη κυρία Υπουργέ.
    Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με απόφασή του έκρινε ότι υφίσταται παράνομη παράλειψη της φορολογικής διοίκησης να προβεί στην επιβαλλόμενη έκδοση απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας.
    Σe απάντησή σας στη Βουλή, ενημερώσατε ότι «η Διοίκηση σε συμμόρφωση με την αριθμ. 4003/2014 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι σε διαδικασία μελέτης και συντονισμού των κατάλληλων ενεργειών, ώστε μέσα στην ταχθείσα προθεσμία και συγκεκριμένα έως τέλος Ιουνίου 2015, να καθοριστούν, όπου αυτό απαιτείται, νέες τιμές προσδιορισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων για όλη τη χώρα, οι οποίες θα αποδίδουν πιστότερα τη σημερινή πραγματική εικόνα της αγοράς ακινήτων».
    Η Συνοικία Αγίας Αικατερίνης, (εσείς ως Καστρινή ίσως να την γνωρίζετε με τη παλιά ονομασία της «Νταμάρια» ή «Καμπεροσαλή Μετόχι»), είναι η πλέον χαρακτηριστική εργατοσυνοικία της Πόλης μας. Η άναρχη δόμηση, οι στενοί δρόμοι, το χαμηλό οικονομικό επίπεδο των κατοίκων της, σας είναι γνωστά, ως συντοπίτης μας.
    Εκατοντάδες κάτοικοι, νοικοκυραίοι πριν λίγα χρόνια, λόγω της ανεργίας, συμμετέχουν στα κοινωνικά συσσίτια, στα κοινωνικά παντοπωλεία, στα κοινωνικά φαρμακεία, και είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε λεπτομέρειες,  αφού ο Πολιτιστικός Σύλλογός μας αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με τις Κοινωνικές Δομές της Πόλης μας και τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού.
    Η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών έχει πλέον συρρικνωθεί, με αποτέλεσμα μήνα με τον μήνα να δημιουργούνται νέα αδιέξοδα, αδυναμία στοιχειώδους επιβίωσης, αυτοκτονίες, οικογένειες να διαλύονται, η κατάθλιψη, η εγκληματικότητα, η πορνεία, τα ναρκωτικά και η ανεργία, στην πρώτη θέση. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει πια από τα απανωτά χαράτσια, φόρους, τέλη κ.λ.π.  Έχουν σπάσει τα νεύρα του, έχει κλονιστεί, έχει απελπιστεί.
    Η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων της περιοχής μας, πραγματικά αδυνατούν στη σημερινή δυσμενή οικονομική συγκυρία, να καταβάλουν και ένα επιπλέον δυσβάστακτο νέο χαράτσι, που είναι η εισφορά σε χρήμα και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα, αφού έχει υπολογισθεί με την σημερινή αντικειμενική αξία της περιοχής η οποία ξεκινά απότα 850€/μ2, αν είναι δυνατό!!!
    Μετά από τα παραπάνω, κάνουμε έκκληση, ελπίζοντας στην ευαισθησία και στη κατανόησή σας:
    1)Να μειωθεί τουλάχιστο στο 50% η σημερινή αντικειμενική αξία στη περιοχή μας.
    2)Σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους Συναδέλφους σας να δοθεί παράταση της έναρξης πληρωμής των δόσεων της εισφοράς σε χρήμα τουλάχιστο μέχρι τέλος του 2016, με αναδρομική ισχύ από το 2007, έτος ένταξής μας στο σχέδιο πόλης , ώστε να καλύψει και την δική μας περίπτωση, με στόχο να προλάβουμε τον δήμο που ακόμη δεν έχουν βεβαιωθεί οι σχετικοί κατάλογοι, ώστε να μειωθούν τα ποσά της εισφοράς σε χρήμα, αφού θα επαναυπολογισθούν, λόγω της επικείμενης μείωσης των αντικειμενικών αξιών.
        Κατά την έκδοση δε της απόφασης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της χώρας, να προβλεφθεί και η μείωση τουλάχιστο κατά 50% της σημερινής εισφοράς σε χρήμα, αφού και η πραγματική αξία των ακινήτων έχει μειωθεί πλέον σε εξευτελιστικά επίπεδα και κανείς αυτό δεν το αμφισβητεί.
    3)Η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Ηρακλείου, έχει ήδη στείλει ενημερωτικά σημειώματα σε 2.500 ιδιοκτήτες ακινήτων της πολεοδομικής ενότητας «Πόρος, Πατέλες, Αγία Αικατερίνη, Κατσαμπάς», για την οφειλόμενη εισφορά σε χρήμα σύμφωνα με τον Ν. 4315/24-12-2014 άρθρο 2 παράγραφος 2 και 4. υπολογιζόμενη βεβαίως με τις τρέχουσες τιμές της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων!!! Ήδη έχουμε εξασφαλίσει  την υπόσχεση της δημοτικής Αρχής της πόλης μας, για παράταση της αποστολής των βεβαιωτικών καταστάσεων της εισφοράς σε χρήμα, μέχρι τέλος του 2015, ώστε να δοθεί ο χρόνος, λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών και στη περιοχή μας, να γίνει προσπάθεια, ώστε να συνυπολογισθεί εκ νέου και η εισφορά σε χρήμα με τις νέες τιμές.
    4)Υπάρχουν στη περιοχή μας, από κληρονομικό δικαίωμα ιδιοκτησίες, που οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν σήμερα να αντεπεξέλθουν στην εισφορά σε χρήμα, που ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες €. Έτσι τα ακίνητα που με κόπο, ιδρώτα και θυσίες δημιούργησαν έντιμοι βιοπαλαιστές, τα οποία στη συνέχεια παραχώρησαν στα παιδιά τους ώστε αυτά να ζήσουν καλύτερα, σήμερα τα ακίνητα αυτά ούτε πωλούνται ούτε αγοράζονται.
    Τα παιδιά μας, στη πλειοψηφία τους  πλέον δεν τα θέλουν, αφού δεν μπορούν να τα συντηρήσουν και να αντέξουν στα κριτήρια διαβίωσης, στα χαράτσια και στους φόρους, αφού τα περισσότερα είναι άνεργα και τα συντηρούμε εμείς . Μόνο εμείς που κατοικούμε στη περιοχή αυτή γνωρίζουμε το πραγματικό μέγεθος της ανεργίας και της ανέχειας που υπάρχει.
    Κυρία Υπουργέ
    Μετά από τα παραπάνω, ζητάμε την κατανόηση και στήριξη σας, ώστε να υπάρξουν γενναίες μειώσεις των αντικειμενικών αξιών των οικοπέδων στη πολεοδομική Ενότητα Πόρος-Πατέλλες-Κατσαμπάς-Αγία Αικατερίνη.
    Θεωρούμε ότι τα παραπάνω αιτήματά μας είναι και δίκαια και υλοποιήσιμα,  ώστε να μπορέσουμε να είμαστε κι εμείς συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, εφόσον βέβαια από την πλευρά σας υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση, την οποία και θεωρούμε δεδομένη.
    Ειλικρινά ανησυχούμε πάρα πολύ για το μέλλον,  γιαυτό και σας ζητάμε να προχωρήσετε άμεσα και χωρίς καθυστέρηση στην υλοποίηση των αιτημάτων μας αυτών (λόγω των προθεσμιών που υπάρχουν στο Ν. 4315/24-12-2014).
                                                         Με σεβασμό και εκτίμηση
                                                                Για το Δ.Σ.
                                         Ο Πρόεδρος                                  Η  Γραμματέα
                               Μηνάς  Γρ.  Μαυροειδής              Ζαχαρένια Σκουλά-Στειακάκη
 
< Προηγ.   Επόμ. >