close
Ώρα
04.02.23

Ποιος είναι online

Έχουμε 2 επισκέπτες online

Σύνδεση

Επιθυμείτε να σας στέλνονται ενημερωτικά e-mail;


Την Παρασκευή 25/11/2016 τα εγκαίνια του δικού μας βρεφονηπιακού σταθμού
16.11.16
Αγαπητή Γειτόνισσα, Αγαπητέ Γείτονα. Φίλη και Φίλε.

Με την δύναμη του Θεού και της Προστάτιδας της Συνοικίας μας Αγίας Αικατερίνης, εγκαινιάζουμε τη Παρασκευή 25/11/2016 και ώρα 5 το απόγευμα, ανήμερα της εορτής Της, τον  βρεφονηπιακό σταθμό μας. 

Από την ίδρυση του Συλλόγου μας το 1985 μέχρι και σήμερα, πρωταρχικός στόχος ήταν και παραμένει, η εξοικείωση των κατοίκων με θέματα παιδείας και πολιτισμού, ανύπαρκτες έννοιες μέχρι τότε στην περιοχή. Ας αναφερθούμε καλύτερα πολύ περιληπτικά, σε πραγματικά γεγονότα.

Με την έναρξη της λειτουργίας του Συλλόγου μας, και μετά από πολλές προσπάθειες, επί νομαρχίας του αείμνηστου Μ. Λουκάκη, αγωνιστήκαμε για την ίδρυση του 48ου Δημοτικού Σχολείου (ΦΕΚ146/30-9-1986) που αρχικά φιλοξενήθηκε στο κτίριο του 23ου Δημοτικού Σχολείου, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες συγκατοίκησης. 

Το 1988 αγοράσαμε οικόπεδο με χρήματα που είχαμε με πολύ κόπο συγκεντρώσει, όπου αναγείραμε με πολλές δυσκολίες, το σημερινό ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ μας, το οποίο εγκαινιάσαμε το 1992 με τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Τιμόθεο και τον τότε Δήμαρχο Ηρακλείου, κον Κ. Κληρονόμο. 

Στη συνέχεια αναζητήσαμε κατάλληλο οικόπεδο για την στέγαση του σχολείου μας. Μετά από έρευνα σε ολόκληρη τη Συνοικία, ανακαλύψαμε ένα δημοτικό οικόπεδο, δωρεά του αείμνηστου μηχανικού Πετράκη, έκτασης 8.000μ2 στην οδό Φιλικής Εταιρείας. Ακολούθησαν νέες και συνεχείς πιέσεις προς το Δήμο Ηρακλείου, ώστε να παραχωρήσει στη Νομαρχία το οικόπεδο αυτό και να κτισθεί το κτίριο που θα στεγάσει το 48ο Δ.Σ. αν και στις προθέσεις του Δήμου, ήταν να γίνει γήπεδο ποδοσφαίρου και έδρα γειτονικού αθλητικού σωματείου, που τελικά αποτρέψαμε με πολύ μεγάλες και δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από την πλευρά μας.

Επί Δημαρχίας Κώστα Ασλάνη έγινε τελικά η παραχώρηση του οικοπέδου αυτού και επί νομαρχίας του αείμνηστου Γιάννη Γαρεφαλάκη, το 1998 πλέον, ολοκληρώθηκε το κτίριο και εγκαινιάστηκε παρουσία του τότε Υπουργού Παιδείας Φ. Πετσάλνικου. Τον Αγιασμό του θεμέλιου λίθου, καθώς και τα εγκαίνια του 48ου Δημ. Σχολ. διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογός μας. Ωστόσο, μέχρι την ολοκλήρωση του κτιρίου του 48ου ΔΣ, με πρωτοβουλία και πάλι του Συλλόγου μας και την στήριξη του  Δημάρχου Κ. Ασλάνη, δημιουργήσαμε παράρτημα του 48ου Δ.Σ. σε κτίριο που κατείχε τότε ο Πολιτιστικός Σύλλογός μας (εντός του συγκροτήματος των εργατικών κατοικιών) και στη συνέχεια το παραχώρησε, για να μην ταλαιπωρούνται τα παιδιά, λόγω της μεγάλης απόστασης με το 23ο Δ.Σ. Τα εγκαίνιά του παραρτήματος αυτού έγιναν από τον Σύλλογό μας, παρουσία του  Δημάρχου, κου Κ. Ασλάνη, και του π. Δ/ντή του 48ου Δ.Σ., κου Γ. Πλουμίδη.

Ένα μεγάλο κενό ήταν και η έλλειψη νηπιαγωγείου στη περιοχή μας. Με αίτημά μας, το 1995, το οποίο έκανε δεκτό ο αείμνηστος Νομάρχης Ι. Γαρεφαλάκης,  ιδρύθηκε την ίδια χρονιά το 65ο Νηπιαγωγείο (ΦΕΚ 564/28-6-1995), το οποίο στεγάσαμε σε αίθουσα δίπλα από την εκκλησία μας (την είχε πριν ενοικιάσει ο Σύλλογός μας και δραστηριοποιείτο σε αυτήν). Δυστυχώς, παρά τις πιέσεις και τις συνεχείς παραστάσεις μας, το Νηπιαγωγείο αυτό δεν έχει ακόμη αποκτήσει τη δική του στέγη, επειδή 5 ιδιώτες έχουν εμπλακεί στο θέμα. Με την εκλογή του νέου Δημάρχου, κου Λαμπρινού, ένα από πρώτα θέματα που του θέσαμε ήταν και η σοβαρή έλλειψη κτιρίου για τα νηπιαγωγεία μας. Στα φετινά ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ, στις 21/7/2016, ο Δήμαρχος, κος Βασ. Λαμπρινός και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κος Ι. Αναστασάκης, ανακοίνωσαν, ότι πολύ σύντομα θα ανεγερθεί το κτίριο που θα στεγάσει το 65ο και 6ο νηπιαγωγείο της Συνοικίας μας και άλλος ένας μεγάλος στόχος του Συλλόγου μας θα πραγματοποιηθεί!

Το 1996 ο αείμνηστος Νομάρχης, Ι. Γαρεφαλάκης, έκανε δεκτό ένα ακόμη αίτημα του Συλλόγου μας, δηλ. την ίδρυση και ενός βρεφονηπιακού σταθμού στην Αγία Αικατερίνη. Μάλιστα, δημοπρατήθηκε μαζί με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Γαζίου και των Αρχανών, σε δημοτικό οικόπεδο επί της οδού Εμμ. Ξάνθου που υπέδειξε ο Σύλλογός μας και στη συνέχεια παραχώρησε ο Δήμος, επί δημαρχίας Κ. Ασλάνη, μετά από δική μας εισήγηση. Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να απομακρυνθούν 4 οικογένειες καταπατητών που υπήρχαν στο οικόπεδο αυτό. Έτσι, χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να έχουμε ένα δικό μας βρεφονηπιακό σταθμό, ήδη από το 1998!!!!

Δεν μείναμε όμως αδρανείς. Μετά από μια δύσκολη έρευνα, ανακαλύψαμε οικόπεδο 800μ2 περίπου στην οδό Λ. Παστέρ. Αν και διαπιστώσαμε, ότι το οικόπεδο αυτό ήταν δημοτική περιουσία, οι Δημοτικές Υπηρεσίες δήλωναν άγνοια ύπαρξής του. Ο Σύλλογός μας ήταν εκείνος που συγκέντρωσε τα απαραίτητα στοιχεία και παραστατικά, τα οποία και καταθέσαμε στο Δήμο και έτσι τους έγινε γνωστό, ότι το οικόπεδο αυτό τους ανήκε! Δεν έφταναν όμως όλα αυτά, υπήρξαν και καταπατήσεις του οικοπέδου, δυστυχώς από γείτονα, με ανέγερση οικοδομής μέσα σε μια νύκτα, την οποία και κατεδαφίσαμε, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής μας, προκειμένου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα του οικοπέδου αυτού. Τόση μεγάλη ήταν η πίστη, το πείσμα και η αποφασιστικότητα που είχαμε, ότι δηλ. στο τέλος θα τα καταφέρναμε, και ο βρεφονηπιακός σταθμός μας μια μέρα θα γινόταν πραγματικότητα. Όπως πράγματι κι έτσι έγινε.

Επανήλθαμε στη Νομαρχία, ως την καθ’ ύλην αρμόδια, για να αναλάβει την ανέγερση του βρεφονηπιακού σταθμού μας. Έπρεπε όμως ο Δήμος να παραχωρήσει το οικόπεδο αυτό στη Νομαρχία. Πράγματι, ο τότε Δήμαρχος, κος Κ. Ασλάνης, με την υπ’ αρ.  619/2000 ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβ., έκανε δεκτή την εισήγηση του Συλλόγου μας και παραχωρήθηκε το συγκεκριμένο οικόπεδο στην Νομαρχία. Υπήρξαν όμως δυστυχώς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. 

Την ίδια χρονιά όμως, ήλθε ως «μάννα εξ ουρανού», η δωρεά ενός οικοπέδου, από τον οικοδομικό Συνετ/μό «Η ΦΙΛΟΘΕΗ», προς τον Πολιτιστικό Σύλλογό μας,  στο οποίο και αναγείραμε με πολλές δυσκολίες και δύσκολο αγώνα το ιδιόκτητο τριώροφο ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ, με 8 αίθουσες διδασκαλίας και ευκολίες για τα ΑΜΕΑ. 

Με την ολοκλήρωση του νέου κτιρίου μας και πριν ανασάνουμε, έγινε σε εμάς γνωστό ότι ο Δήμος, επί δημαρχίας Ι. Κουράκη, με την 148/20-2-2006 απόφαση του Δημ. Συμβ. ανακάλεσε την 619/2000 προηγούμενη απόφασή του, και ενέκρινε την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του οικοπέδου αυτού στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας, για να αναγείρει  και να λειτουργήσει ένα δικό του βρεφονηπιακό σταθμό, που όμως δεν θα φιλοξενούσε ΟΛΑ τα παιδιά της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης αλλά ΜΟΝΟ τα παιδιά των ασφαλισμένων του Οργανισμού (!!!), με αποτέλεσμα να αντιδράσουμε με πολύ ένταση, δυναμικά και αποφασιστικά, να μην υλοποιηθεί. Ο Δήμαρχος τότε, κος Ι. Κουράκης, αναγνώρισε το δίκαιο αίτημά μας και σε συνάντηση στο γραφείο του στις 

30-8-2011, με την Πρόεδρο του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, κα Ε. Κόκορη, και τον Πρόεδρο του Συλλόγου μας, Μηνά Μαυροειδή, ανακοίνωσε την κατασκευή του βρεφονηπιακού σταθμού μας από τον Δήμο, αλλά και στα ΜΜΕ την ίδια μέρα. Χωρίς χρονοτριβή, οι Υπηρεσίες προχώρησαν στη κατάθεση του σχετικού Φακέλου στην Περιφέρεια Κρήτης. Στις 17/12/2012, με τον Περιφερειάρχη, Στ. Αρναουτάκη, ανακοίνωσαν την ένταξη στο ΕΣΠΑ, του βρεφονηπιακού σταθμού Αγίας Αικατερίνης. Στις 8-10-2013 υπεγράφη η ανάθεση του έργου και παρά τα προβλήματα με τον πρώτο εργολάβο, ο οποίος κηρύχτηκε τελικά έκπτωτος, στις 25/09/2014 ξεκίνησαν οι εκσκαφές, στις 30/10/2014 ο Σύλλογός μας πραγματοποίησε τον Αγιασμό θεμελίωσης και στις 31/12/2015 ολοκληρώθηκε το έργο, σε χρόνο ρεκόρ, που οφείλεται στον εξαιρετικό εργολάβο που στη συνέχεια το ανέλαβε!!!!

Η αξιοζήλευτη υποδομή σε κτίρια εκπαίδευσης και πολιτισμού που σήμερα διαθέτει η περιοχή, με το 12ο Γυμνάσιο, το 2ο ΣΕΚ, το 6ο Λύκειο, το 23ο και 48ο Δημοτικά Σχολεία μας, τα ιδιόκτητα κτίρια του Συλλόγου μας, δηλ. το Συνεδριακό Κέντρο και το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης, τα δεκάδες επιμορφωτικά προγράμματά μας, τις καθιερωμένες ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις μας, με κορυφαίες  τα γνωστά ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ,  και σύντομα με το νέο κτίριο των δύο νηπιαγωγείων μας (6ου και 65ου ) στην οδό Φ. Εταιρίας-Κάντια αλλά και του αθλητικού-πολιτιστικού πολύκεντρου στην οδό Εμμ. Ξάνθου, έχουν κάνει και θα κάνουν ακόμη πιο γνωστή τη Συνοικία μας και θα ανεβάσουν ακόμη περισσότερο, το πολιτιστικό-πνευματικό και βιοτικό επίπεδο των κατοίκων. Πώς λοιπόν να μην είναι δικαιολογημένη η απέραντη χαρά, υπερηφάνεια, και η ικανοποίηση μας, για το μεγάλο πολιτιστικό, πνευματικό και εκπαιδευτικό έργο που πραγματοποιεί ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Αγίας Αικατερίνης;  

Πώς λοιπόν να μην είναι απέραντη η χαρά μας, με τα εγκαίνια και του βρεφονηπιακού σταθμού μας;


Τελευταία ανανέωση ( 15.12.16 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >