close
Ώρα
04.02.23

Ποιος είναι online

Έχουμε 3 επισκέπτες online

Σύνδεση

Επιθυμείτε να σας στέλνονται ενημερωτικά e-mail;


Πραγματοποιήσαμε τον Αγιασμό Θεμελίωσης του βρεφονηπιακού σταθμού μας!!
02.11.15

Δικαίωση και πανηγύρια στην Συνοικία Αικατερίνης για τον βρεφονηπιακό σταθμό.

Την παρακάτω ομιλία, είχε ετοιμάσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας να αναγνώσει κατά την διάρκεια της τελετής του Αγιασμού Θεμελίωσης του βρεφονηπιακού σταθμού της Συνοικίας μας της Αγίας Αικατερίνης που πραγματοποιήσαμε την Πέμπτη 30-10-2014.

Όμως λόγω της καταρρακτώδους βροχής και προκειμένου να μην ταλαιπωρήσει τον κόσμο που είχε παρευρεθεί, δεν την ανέγνωσε.

Διαβάστε την όμως εσείς.

Γειτόνισσες και γείτονες, Φίλες και φίλοι.

Σας ευχαριστούμε θερμότατα που αποδεχθήκατε την πρόσκληση του Δ.Σ. του Π.Σ.Α.Α.  να παρευρεθείτε στην μεγάλη χαρά μας.

Μεγάλο γεγονός το σημερινό, για  τη Συνοικία της Αγίας Αικατερίνης. Ένα έργο που το περιμέναμε ως μάνα εξ ουρανού, αφού πέρασε από πάρα πολλά εμπόδια, για να φτάσει στη σημερινή ημέρα.

Χωρίς υπερβολή, η πορεία αυτού του έργου, μπορεί άνετα να γραφεί σε βιβλίο.  Όμως δεν είναι της παρούσης. Eνα μόνο θα σας πώ.  Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, κινδύνεψε να σταματήσει…

*Τουλάχιστο τα τελευταία 18 χρόνια, διεκδικούμε συνεχώς και πιεστικά, τον δικό μας βρεφονηπιακό σταθμό. Αξίζει να σας περιγράψω πολύ περιληπτικά, την πορεία του.

Βρισκόμαστε στο 1996. Πάμπολλες οι παραστάσεις, οι πιέσεις και οι διεκδικήσεις στην τότε Νομαρχιακή Αρχή, με Νομάρχη τον πολύ αγαπητό μας, αείμνηστο σήμερα Γιάννη Γαρεφαλάκη, με αποτέλεσμα να εγγραφεί ο βρεφονηπιακός σταθμός Αγίας Αικατερίνης στον προϋπολογισμό της ΝΑΗ  με κονδύλι 180.000.000 δρχ. Μάλιστα δημοπρατήθηκε πακέτο, μαζί με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς Γαζίου και Αρχανών, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου μας στο οικόπεδο ΠΕΤΡΑΚΗ (Υπάρχει τοποθετημένη μέχρι πριν 2 χρόνια ακόμη η σχετική πινακίδα του έργου). Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να αποβληθούν 4 οικογένειες καταπατητών από τον χώρο αυτό, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το έργο και τα χρήματα αυτά να διατεθούν τελικά σε έργα οδοποιίας. Έτσι χάσαμε την μοναδική ευκαιρία να έχουμε τον δικό μας βρεφονηπιακό σταθμό ήδη από το 1998!!!

*Υποχρεωθήκαμε στην συνέχεια  να αναζητήσουμε άλλη λύση κι έτσι ανακαλύψαμε το επίμαχο αυτό οικόπεδο, μετά από ενημέρωση που μας έκανε ο τότε Πρόεδρος του Αστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού  «Η ΦΙΛΟΘΕΗ»  κος  Βαγγ. Κλαψινός.

Επιγραμματικά θα σας αναφέρω, ότι το οικόπεδο αυτό αν και δημοτική περιουσία, αφού αποτελούσε ποσοστό σε εισφορά σε γη του παραπάνω οικοδομικού Συνεταιρισμού, οι Δημοτικές Υπηρεσίες (Δ/νση Προσόδων –Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας) δήλωναν άγνοια της ύπαρξής του και μάλιστα δεν ήταν καν εγγεγραμμένο στα περιουσιακά βιβλία, μητρώα και αρχεία του Δήμου  μέχρι και το 1998 !!

Ο Πολιτιστικός Σύλλογός μας ήταν εκείνος που συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και παραστατικά, τα οποία και  κατέθεσε  στην παραπάνω Υπηρεσία και έτσι έγινε γνωστό στον Δήμο, ότι το οικόπεδο αυτό του ανήκε.

Υπάρχει δε η σχετική αλληλογραφία με τις Δημοτικές Υπηρεσίες και τον τότε Αντιδήμαρχο τον αγαπητό μας  κον Ν. Ζερβάκη. Μάλιστα είχαν γίνει και απόπειρες καταπάτησης του οικοπέδου αυτού, τις οποίες όλες και με δικά μας μέσα αποτρέψαμε.

*Αφού ξεκαθαρίσαμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτού του οικοπέδου, αρχίσαμε να πιέζουμε πάλι την Ν.Α.Η.  για να αναλάβει την ανέγερση του βρεφονηπιακού σταθμού μας, αφού τότε είχε την αρμοδιότητα αυτή. Έπρεπε όμως ο Δήμος μας να παραχωρήσει το οικόπεδο αυτό  στη ΝΑΗ.

Πράγματι το Δημοτικό Συμβούλιό μας και ο τότε Δήμαρχός μας κος Κώστας Ασλάνης, με την με αρ.  619/22-11-2000 ομόφωνη απόφασή του, έκανε δεκτή την εισήγηση του Π.Σ.Α.Α.  και ενέκρινε την παραχώρηση αυτού του οικοπέδου στην Ν.Α.Η. για  την ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού για την κάλυψη αναγκών των κατοίκων της Αγ. Αικατερίνης και της ευρύτερης περιοχής με δαπάνες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου.

*Όμως όλα άλλαξαν όταν με την 148/20-2-2006 ομόφωνη  απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ανακάλεσε την 619/2000 απόφασή του,  με την οποία είχε εγκριθεί η ανέγερση παρόμοιου σταθμού για την κάλυψη αναγκών της ευρύτερης περιοχής με κονδύλιο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και δεν είχε υλοποιηθεί, μέχρι τότε και ενέκρινε την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του οικοπέδου αυτού στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας για την ανέγερση και λειτουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού ο οποίος θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Συνοικίας.

*Ο Δήμαρχός μας τότε ο κος Γιάννης Κουράκης, όταν διαπίστωσε ότι ο χρόνος περνούσε και δεν γινόταν τίποτε, και μετά από συνάντηση που είχ στε ο υποφαινόμενος στο γραφείο του στην Ν. Αλικαρνασσό, την Τρίτη 30-8-2011, απέσπασε την υπόσχεσή του ότι  θα κατασκευασθεί το κτίριο και θα λειτουργήσει άμεσα ο βρεφονηπιακός σταθμός της Αγίας Αικατερίνης. Μάλιστα το ανακοίνωσε στα κανάλια και στο δελτίο ειδήσεων την ίδια μέρα.

 

Στη παραπάνω συνάντησή μας, παραβρέθηκε  και η αγαπητή μας τότε Πρόεδρος του   Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης Ηρακλείου  κα Ελένη Κόκορη,  καθώς επίσης και η υπεύθυνη μηχανικός του Δήμου και αγαπητή μας επίσης κα Ευαγ. Μπιμπή.

Ο Δήμαρχος έδωσε αμέσως λύσεις που αξιοποιήθηκαν ανάλογα από τις Υπηρεσίες, βρήκε έτοιμη μελέτη (που έχει κοστίσει στον Δήμο μας 180.000€) για να προσαρμοσθεί κατάλληλα στο δικό μας οικόπεδο και εξουσιοδότησε την κα Κόκορη  να προχωρήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες.

 

Πράγματι τοπογράφοι μηχανικοί του Δήμου ήλθαν μέτρησαν και ετοίμασαν ένα πλήρες τοπογραφικό σχέδιο, το οποίο μαζί με την νέα μελέτη που ετοίμασαν οι Τ.Υ. του Δήμου μας μαζί με τον σχετικό φάκελο, κατατέθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης και εντάχθηκε το έργο στο ΕΣΠΑ. Είδατε κα Κόκορη και κα Μπιμπή τι όμορφα που το είπα ότι ετοιμάστηκε ο φάκελος και κατατέθηκε στην Περιφέρεια;

 

Αυτά για την ιστορία και για τους αγώνες που κάναμε για την ανέγερση του βρεφονηπιακού σταθμού Αγίας Αικατερίνης, που θα καλύπτει και θα εξυπηρετεί ΟΛΟΥΣ  ΤΟΥΣ  ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ  ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.

Το ενδιαφέρον μας για το οικόπεδο αυτό είναι αμείωτο μέχρι σήμερα και δεν είναι τυχαίο που το διαφυλάξαμε σαν κόρη οφθαλμού,  γιατί ελπίζαμε ότι κάποια μέρα που δεν θα αργήσει, το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά  ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ της Συνοικίας Αγίας Αικατερίνης που περιμένουν με μεγάλη λαχτάρα τον δικό τους βρεφονηπιακό σταθμό.

Ο σταθμός θα είναι βιοκλιματικός, πράσινο κτίριο όπως λέγεται, και το κτίριο θα αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα. Υπόγειο, ισόγειο και α΄  όροφο και

το οποίο προορίζεται να φιλοξενήσει συνολικά 99 παιδιά.

Πιο αναλυτικά:

Το ισόγειο, συνολικής επιφάνειας 425,60 τμ, θα στεγάσει τούς χώρους διοίκησης και τις αίθουσες νηπίων με τους βοηθητικούς χώρους του ( WC) και ότι προβλέπεται από τις προδιαγραφές του κτηριολογικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας για την εύρυθμη λειτουργία Βρεφονηπιακών σταθμών ολοκληρωμένης φροντίδας . Επιπλέον η μελέτη του έργου έχει προσαρμοστεί στις διατάξεις του νόμου για τα ΑΜΕΑ.

Ο Α όροφος συνολικής 210.65 τμ. τοποθετούνται οι χώροι των βρεφών.

Στο υπόγειο συνολικής επιφάνειας 458,82 τμ προβλέπονται αποθηκευτικοί χώροι το λεβητοστάσιο και γενικώς οι βοηθητικές χρήσεις και

Στο δώμα του α ορόφου και σε τμήμα του δώματος του ισογείου προβλέπεται χαμηλή φύτευση προκειμένου να λειτουργήσει σαν μια πηγή πρασίνου για το σχολείο αλλά και για την περιοχή.

Φίλες και Φίλοι.

Στα τριάντα χρόνια συνεχούς λειτουργίας του Πολιτιστικού Συλλόγου μας, προσπαθούμε και δημιουργούμε τις δικές μας δομές, τους δικούς μας θεσμούς, τα δικά μας ήθη κι έθιμα, τις δικές μας παραδόσεις.

 

Μία από αυτές είναι και η τελετή Αγιασμού Θεμελίωσης, κάθε μεγάλου και σπουδαίου έργου που ξεκινά να γίνεται στη Συνοικία Αγίας Αικατερίνης και έχει σ’ αυτό εμπλακεί και ο Σύλλογός μας.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε το κτίριο του 48ου Δημ. Σχολείου,  το ιδιόκτητο κτίριο του Συλλόγου μας όπου στεγάζεται το Συνεδριακό Κέντρο μας, το επίσης ιδιόκτητο κτίριο του Συλλόγου μας όπου στεγάζεται το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και Έκφρασης, ή έναρξη λειτουργίας της Αστικής Λεωφορειογραμμής, η έναρξη λειτουργίας του 65ου Νηπιαγωγείου, το κτίριο πολλαπλών χρήσεων στις Εργατικές κατοικίες, το παράρτημα του 48ου Δ.Σ. σε κτίριο εντός του ΟΕΚ που είχε παραχωρηθεί στον Π.Σ.Α.Α.   κ.α.

Ετσι λοιπόν θεωρήσαμε πρέπον να πραγματοποιήσουμε αυτή τη σεμνή και λυτή εκδήλωση του αγιασμού θεμελίωσης του βρεφονηπιακού σταθμού μας και να ευχαριστήσουμε και τους ιερείς της Ενορίας μας π. Νικόλαο Μαστοράκη και Εμμ. Κοκκίνη.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, η Αντιπρόεδρος κα Δέσπ. Βελόγλου, η Γ.Γραμματέας κα Ρένια Σκουλά, η Ταμίας κα Φωτεινή Ανδρεάκη και οι έφοροι Ειρήνη Ματθαιάκη, Βαγγ. Πεδιαδιτάκη, Μιχ. Βαξεβάνης, Μαρία Ανδρουλάκη και Κρυστάλλη Πελέκα και ο ομιλών, ομόφωνα εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες του για την ευχάριστη αυτή εξέλιξη της ανέγερσης του βρεφονηπιακού σταθμού Αγίας Αικατερίνης.

Ευχαριστούμε  τον τέως Δήμαρχο Ηρακλείου και Επίτιμο Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Αικατερίνης κον Γιάννη Κουράκη, ο οποίος με συνεχείς προσωπικές παρεμβάσεις και πιέσεις σε πολλές κατευθύνσεις, κατάφερε να ξεπεράσει τα πολλά και ακανθώδη εμπόδια που παρουσιάσθηκαν στην πορεία του έργου αυτού, ώστε να χαιρόμαστε εμείς σήμερα. Επίσης ευχαριστούμε την Πρόεδρο του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής - Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης κυρία Ελένη Κόκορη, για το πείσμα και την θέλησή της, να υλοποιηθεί το έργο αυτό, παρά τα πολλά και δύσκολα προβλήματα που κι εκείνη αντιμετώπισε. Την Δ/νση Τεχνικών Έργων & Μελετών ( Τμήμα Εκτέλεσης Κτιριακών Έργων) και ιδιαίτερα την προϊσταμένη της υπηρεσίας κα Ευαγγελία Μπιμπή. Τους μηχανικούς του Δήμου μας που ξεπέρασαν πολλές φορές και τον ίδιο τον εαυτό τους , ώστε να ολοκληρώσουν τις σχετικές μελέτες και όλα όσα προβλέπονται, ώστε να εισηγηθούν την δημοπράτηση του έργου αυτού στο Δημοτικό Συμβούλιό μας.

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο που με την 450/2013 απόφασή του άνοιξε τον δρόμο υλοποίησης του εξαιρετικού αυτού έργου για την Συνοικία Αγίας Αικατερίνης κι όχι μόνο.

Ευχαριστούμε στη συνέχεια τον Περιφερειάρχη μας κον Σταύρο Αρναουτάκη, για την στήριξή και προώθηση του έργου αυτού και την πολίτιμη και καταλυτική βοήθειά του.

Ευχαριστούμε επίσης τον νέο Δήμαρχό μας τον κον Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος από την πρώτη φορά που μας επισκέφθηκε προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά, μας αγκάλιασε αμέσως, στάθηκε κοντά μας και έδειξε και μάλιστα έμπρακτα, ότι στην ερχόμενη 5ετία που θα έχει τα ινία της Πόλης μας, θα στηρίξει τις προσπάθειές μας για την πολιτιστική-πνευματική-κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της Συνοικίας Αικατερίνης. Επίσης να τον ευχαριστήσουμε θερμά για την πρόθεσή του να στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του και μέχρι τέλος την ολοκλήρωση του βρεφονηπιακού σταθμού μας αλλά και να τον ευχαριστήσουμε που τίμησε κι εκείνος την σημερινή τελετή.

Φίλες και φίλοι, ευχαριστούμε και όλους εσάς που μοιρασθήκατε μαζί με μας την μεγάλη χαρά μας.

Επιφυλασσόμαστε πρώτα ο Θεός στα εγκαίνια,  να το γιορτάσουμε, όπως  εμείς γνωρίζουμε και στην κεντρική πλατεία της Συνοικίας μας.

Τελευταία ανανέωση ( 23.06.16 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >