close
Ώρα
07.09.24

Ποιος είναι online

Σύνδεση

Επιθυμείτε να σας στέλνονται ενημερωτικά e-mail;






Πόσο...καλοψημένο θέλετε τον εγκέφαλό σας;
12.10.09
“Πόσο... καλοψημένο θέλετε τον εγκέφαλό σας σήμερα;”. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα αναπτυχθούν στα πλαίσια της ανοικτής δημόσιας συζήτησης με θέμα: “Η ηλεκτρομαγνητική ρύπανση και οι βλαπτικές επιδράσεις της στον ανθρώπινο εγκέφαλο”, που οργανώνει αύριο Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, στο αθλητικό κέντρο του Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες, η πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική κλινική.
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής, επίκουρου καθηγητή Νευροχειρουργικής Αντώνη Βάκη, τα οφέλη της σύγχρονης τεχνολογίας (κινητά, ασύρματα δίκτυα και κάθε είδους ηλεκτρικές συσκευές) που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή, είναι πολλά και προφανή.
Ωστόσο, οι πιθανές βλάβες που μπορούν να προκληθούν στην υγεία μας, είναι δυστυχώς ακόμα άγνωστες, έτσι όπως συνήθως συμβαίνει με όλες τις γρήγορα εξελισσόμενες τεχνολογίες.
Στόχος αυτής της εκδήλωσης, είναι να φέρει πιο κοντά την επιστημονική γνώση και ερευνητική μεθοδολογία, με τον ευρύτερο κοινωνικό προβληματισμό.
Ειδικότερα, η ενημέρωση αυτή, στοχεύει στις νεότερες ηλικίες, όπου η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας είναι η πιο διαδεδομένη και οι ηλεκτρομαγνητικές επιδράσεις έχουν δυσμενέστερη επίδραση στην υγεία.
Στην ενημερωτική εκδήλωση θα μετέχουν με εργασίες τους οι μαθητές σχολείων του Ηρακλείου και συγκεκριμένα, το Πειραματικό Γυμνάσιο Ηρακλείου, το Γυμνάσιο Θραψανού και το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο “Ροδίων Παιδεία”.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν πέρυσι οι τοποθετήσεις ειδικών στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή, για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Από αλλεργίες μέχρι καρκίνο
Σε διάλεξη του με θέμα: “Το κινητό τηλέφωνο και το κύτταρο”, ο ομότιμος λέκτορας Βιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι: “Η ασθενής, μη ιονίζουσα ακτινοβολία, όπως αυτή των κινητών τηλεφώνων έχει βιολογικές επιδράσεις, που κυμαίνονται από αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου μέχρι επιδείνωση των αλλεργιών και πρόκληση και προώθηση του καρκίνου. Εχουν γίνει πολλές προσπάθειες να βρεθούν οι μηχανισμοί και εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα έχουν γραφτεί για τις αλλαγές που προκαλούν στη φυσιολογία και τη βιοχημεία από ένα ευρύ φάσμα ζωντανών οργανισμών. 
Αυτό περιλαμβάνει φυτά, ζώα ακόμα και μονοκύτταρους οργανισμούς όπως ζύμες και διάτομα. Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον κάποιες από αυτές τις επιδράσεις πρέπει να συμβαίνουν σε επίπεδο μεμονωμένων κυττάρων”.

Γιατί δεν επηρεαζόμαστε όλοι
Πώς εξηγείται όμως, το γεγονός ότι δεν επηρεαζόμαστε όλοι από την ακτινοβολία;
Ο επιστήμονας εξηγεί: “Αυτό οφείλεται στη φυσική βιολογική ποικιλότητα και είναι σχετικά φυσιολογικό. Για παράδειγμα, δεν πεθαίνουν όλοι, όσοι καπνίζουν από καρκίνο, απλά αυξάνει τον κίνδυνο. Ομοια, δεν επηρεάζονται όλοι το ίδιο από τη μη ιονίζουσα ακτινοβολία. Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλές αιτίες γι’ αυτό· μερικοί άνθρωποι μπορεί έχουν υψηλότερα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα τους, που θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των κυτταρικών τους μεμβρανών. Αλλοι μπορεί να έχουν περισσότερο αποτελεσματικούς φυσικούς μηχανισμούς άμυνας ή μηχανισμούς που παρεμβάλλονται σε διαφορετικά επίπεδα. Ακόμα άλλοι μπορεί να είχαν βλάβη στα αμυντικά τους συστήματα, είτε από ασθένεια ή από παρατεταμένη ηλεκτρομαγνητική έκθεση.
Πολλά περισσότερα μπορούν στην πραγματικότητα να επηρεάζονται αλλά αν τα προσθέσουμε στο γενικό στρες της σύγχρονης διαβίωσης και δεν έχουμε ακόμη κάνει τη σύνδεση ανάμεσα στα συμπτώματά τους και στην τωρινή σχεδόν παγκόσμια
ηλεκτρομαγνητική έκθεση.
Ωστόσο, αν είστε από τους τυχερούς που δεν υποφέρουν από εμφανείς βραχυπρόθεσμες βλαβερές επιδράσεις από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, δεν υπάρχει λόγος για ικανοποίηση. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι δε θα υποστείς μακροπρόθεσμες επιδράσεις ή ότι η 
προφανής έλλειψη συμπτωμάτων θα συνεχιστεί καθώς τα γενικά επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής έκθεσης αυξάνει και η σταθερή γήρανση του σώματός μας τα καθιστά όλο και λιγότερο ικανά να αντεπεξέλθουν. Με πολλούς τρόπους, τα αποτελέσματα της ηλεκτρομαγνητικής έκθεσης μπορεί να μοιάζουν με αυτά της πρώιμης γήρανσης”.
 
Πηγή: Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, Της Αννας Κωνσταντουλάκη
 
Τελευταία ανανέωση ( 13.10.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >