close
Ώρα
13.07.24

Ποιος είναι online

Έχουμε 1 επισκέπτη online

Σύνδεση

Επιθυμείτε να σας στέλνονται ενημερωτικά e-mail;


Διάσωση Αρχαίου Ελαιώνα
05.10.09
Προς 
Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης

Παρακαλούμε, επιτρέψτε μας να αναπτύξουμε τις ιδέες μας σχετικά με τη διάσωση του ιστορικού ελαιώνα της Κρήτης. 
Όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμάς, η ιστορία και ο πολιτισμός της Κρήτης είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με την καλλιέργεια της ελιάς. Πολλοί Χριστιανοί μαρτύρησαν από ξένους, αλλόθρησκους κατακτητές κάτω από ιστορικά ελαιόδεντρα, ενώ το ελαιόλαδο έχει συνδεθεί με τη χριστιανική πίστη. Υπάρχουν στο νησί μας ιστορικοί ελαιώνες, δέντρα εκατοντάδων ακόμα και χιλιάδων ετών, τα οποία δυστυχώς χάνονται, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης όπως η οικοπεδοποίηση και γενικά τα δημόσια ή τα ιδιωτικά έργα. 
Δεν θέλουμε οι πράξεις της δικής μας της γενιάς, να γίνουν η αιτία για την καταστροφή των ιστορικών ελαιόδεντρων που κληρονομήσαμε. Θέλουμε η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, να περάσει στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. 
Για το  λόγο αυτό ζητούμε τη συμπαράσταση της Εκκλησία της Κρήτης. 
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Κρήτης αναλάβαμε την πρωτοβουλία της διάσωσης των ιστορικών ελαιόδεντρων.
Τα βήματα μας είναι τα εξής:
  • Καταγράφουμε τα ιστορικά ελαιόδεντρα κάθε περιοχής, καταρχήν με βάση την περίμετρο του κορμού τους, τα φωτογραφίζουμε, δίνουμε τις φωτογραφίες στους ιδιοκτήτες τους, από τους οποίους ζητάμε αν δεν έχουν άμεση και εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη, να μην τα εκριζώσουν. 
  • Αν δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά και σε περίπτωση που ενημερωθούν ότι τα δέντρα τους θα εκριζωθούν λόγω δημοσίων έργων, τότε τους ζητάμε να μας ενημερώσουν αμέσως. 
  • Στις περιπτώσεις λοιπόν που δεν γίνεται διαφορετικά, παρά να εκριζωθούν αυτά τα ελαιόδεντρα, τότε προτείνουμε  η εκρίζωση να γίνει προσεκτικά, ώστε στη συνέχεια να επιτευχθεί και επαναφύτευση των ιστορικών δέντρων σε δημόσιο ή δημοτικό χώρο. 
  • Με τον τρόπο αυτό, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν πάρκα ιστορικών ελαιόδεντρων σε πολλές περιοχές της Κρήτης. 
  • Τα έξοδα της εκρίζωσης – επαναφύτευσης προτείνουμε να τα αναλάβουν το ελληνικό δημόσιο, οι Νομαρχίες, οι δήμοι. 
Ήδη οι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν την επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ Κρήτης και μάλιστα σε εθελοντική βάση.


Προσδοκούμε ταπεινά τις Ευλογίες σας για αυτό το δύσκολο έργο που πάμε να κάνουμε. Θα θέλαμε να ενημερώσετε τα Μοναστήρια και τις Ενορίες για αυτή την προσπάθεια που καταβάλουμε, ώστε να διατηρήσουν τα ιστορικά ελαιόδεντρα της μοναστηριακής και της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί η εκρίζωση ιστορικών ελαιόδεντρων, να γίνεται η επαναφύτευση τους πάλι στη μοναστηριακή και εκκλησιαστική περιουσία όπου ανήκουν. 

Είναι σημαντική, νομίζουμε, η διαδικασία όχι μόνο της διάσωσης, αλλά και της ανάδειξης των ιστορικών ελαιόδεντρων της Κρήτης, ιδιαιτέρως τώρα που οι ελαιοπαραγωγοί μας διέρχονται περίοδο δοκιμασίας, λόγω των χαμηλών τιμών του άλλοτε χρυσοφόρου προϊόντος του νησιού μας. Η ανάδειξη της ιστορικότητας του ελαιώνα της Κρήτης, συμβάλει, νομίζουμε, στις προσπάθειες για την ανάδειξη και του κρητικού ελαιόλαδου. 
Σας ευχαριστούμε θερμά
Με σεβασμό και εκτίμηση 
Πολιτιστικοί Σύλλογοι


Οι πολιτιστικοί σύλλογοι που μετέχουν στην πρωτοβουλία είναι:                                                  
-ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ: Φουρνέ, Κακοδικίου, Κλεμενιανών, Κανδάνου, Πολιτιστικός – Παραδοσιακός Σύλλογος Σελίνου (Παλαιόχωρα), Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Δ.Δ.  Στύλου Αποκορώνου, Βατολάκκου, ΄Άστρικα, Πανεθήμου, Δελιανών, Μεσκλών, Δρακώνας, Ανατολικού Σελίνου «Το Ψηλάφι», Κυρίων και Δεσποινίδων Αγίας Τριάδος Ραβδούχος. 
-ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: Σελλιών Φοίνικα, Αμαριωτών Ρεθύμνου, Αποδούλου, Βυζαρίου, Μοναστηρακίου, Ρεθύμνου, Μέρωνα, Καλογέρου Αμαρίου.
-ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ:  Μαράθου, Σίβα Μεσαράς, Εμπάρου, Βενεράτου, Αυγενικής, Δαφνών, Σίβα Μαλεβυζίου, Άνω Ασιτών, Αγιών Παρασκιών, Ζαρού, Κερατόκαμπου, Άνω Βιάννου, Θραψανού, Ινίου- Μοναστηρακίου, Λουτρακίου, Πεύκου Βιάννου, Αλαγνίου, Απανταχού Χονδριαγιαννών «Το Κεφάλι»,  Κερασίων, Περιβαλλοντική Κίνηση Βιάννου, Μεσοχωριού, Αμιρών και Αγίου Μύρωνα. 
ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ: Καβουσίου, Αγίου Γεωργίου Σητείας και Κριτζάς. 

Τελευταία ανανέωση ( 29.12.09 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >